HADELAND GLASSVERKVINSERVISER FRA 1902 TIL 1979

Bli bedre kjent med en rekke av Hadeland Glassverks klassikere. Her er det alt fra Diamant fra 1902 til Spiral fra 1979. Vi snakker om tradisjonelt norsk kunsthåndverk.

I dag lever vi et overforbrukssamfunn. Varer blir kjøpt, brukt og kastet over en lav lest. Vi burde skamme oss – sånn på ordentlig. Klimamål som blir satt blir ikke overholdt. Alle skylder på alle. Det er på tide å ta ansvar. Ta ansvar for egne handlinger, men også kollektivt. Derfor bør vi tenke nøye etter før vi kjøper nye varer.

Da jeg var på Hadeland Glassverk for et par år siden fikk jeg for alvor øynene opp for det kompliserte håndverket – glassblåserkunsten. I en stor industrihall stod en gjeng med menn. Alle hadde sin spesielle oppgave. En som tok glassposten ut av den glovarme ovnen, en annen som fanget den og en som blåste og formet. Så var det han som satte på foten og en som satte det ferdige glasset på kjøling. Tenk at så mange personer trengs for å lage et eneste glass. Det er ikke til å tro. At det i det hele tatt er mulig å lage noe slik i høykostlandet Norge overrasker meg.

De avbildede glassene er datert ut fra Jens W. Bergs brosjyre «Hadelands Vinglass 1856–1996». Designerne er Willy Johansson, Severin Brørby, Ståle Kyllingstad, Ragnvald Hansen og Jonas Hidle. Vi må anta at denne reklamefolderen er fra 1979. Det samme året som Spiral på forsiden ble satt i produksjon.


©Mats Linder / matslinder.no