INKA STAR ELLER OASEELLER HVA PETER OPSVIKS FØRSTE STOL FOR STOKKE HETER?

Peter Opsvik er Norges mest kjente møbeldesigner. Hans gjennombrudd var barnestolen Tripp Trapp fra 1972. Den har solgt i fantastiske ti millioner eksemplarer. Mindre kjent er hans stol Inka Star, eller hva den nå heter?

Året var 1967 og Peter Opsvik debuterte på Statens Høstutstilling med etsningen ”Sivilisasjon i rommet”. Samtidig arbeidet han som designer for Tandberg Radiofabrikk. Attpåtil tegnet han for Bruksbo Tegnekontor. Om ikke det var nok så etablerte Opsvik kontakt med møbelprodusenten Stokke.

Stokke la under 1960-tallet om fra håndverksintensiv møbeltilverkning til rasjonalisert industriproduksjon. Det passet den 28-årige Peter Opsvik som i 1967 overleverte tegningene til en ny lenestol. Den kunne minne om planker i standarddimensjoner som var satt sammen til en stol. Da den ble lansert kom den i palisanderbeiset bøk og fikk navnet Inka Star.

Det finurlige med Inka Star er at ryggens sittevinkelen kan reguleres ved å flytte armlenet som er festet til fire utfreste spor i fremre stolbein. Stokke markedsførte stolen med en sittekomfort som «De aldri opplevd» og at den var «skapt for hvile, hvile, hvile».

En tid etter lanseringen i 1967 ser det ut som «Star» ble fjernet fra navnet, og stolen kom til å hete Inka. Senere så forandret man navnet til Oase. Hva det skyldes vites ikke. Det er uansett interessant å følge Opsviks nøkterne «designlinje» som noen år senere resulterte i millionselgeren Tripp Trapp.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819