ARNT LANDEETTERLYSNING

Arnt Lande var fra slutten av 1940-tallet til tiden rundt 1970 møbelprodusenten Stokke sin trofaste ”InHouse designer”.

Arnt Lande. Modell: Akaba. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)
Arnt Lande. Modell: Akaba. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)

I mitt arbeide med å skrive og forske rundt norsk design kommer jeg ofte over tidligere ukjent informasjon av alle de slag. Mye forsøker jeg å få ut i mine artikler for Samler & Antikkbørsen. De jeg ikke får ut der videreformidler jeg til de rundt meg som deler min interesse. Enkelte ganger kjører jeg fast og klarer ikke å finne informasjonen jeg jakter på. Arnt Lande er et slik tilfelle.

Allerede da jeg skrev boken ”Norske Designmøbler 1940-1975” følte jeg et behov av å finne ut en del om Arnt Lande. Noe fant jeg i Eldar Høidals bok om Stokke: ”I bevegelse – Stokke AS 75 år”. Men det synes som Lande ikke søkte oppmerksomhet da det er lite informasjon å hente. Eller var det kanskje slik at Stokke ikke ønsket å profilere designeren utad, men bedriften.

Arnt Lande. Akaba. Produsert av Stokke. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)
Arnt Lande. Akaba. Produsert av Stokke. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)

Uansett. Det som er mitt problem er at jeg ikke klarer å finne ut om Arnt Lande lever. Det jeg vet er at han ble født i 1920. Så er det noen der ute som kan komme med svar på mine undringer blir jeg takknemmelig.

Arnt Lande var en av landets første bedriftsdesignere for møbelindustrien. Han begynte på Stokke allerede i 1947. Lande tegnet nok så mange gode stolmodeller. Nevnes kan Akaba, Combi Vipp, Swing Star og ikke minst den superlekre Congo.


Mats Linder / matslinder.no