KJELL HEGGDALLAMPER FOR AWF

Norsk belysning er et dårlig kartlagt område. Vi vet lite om våre produsenter, likeså modeller og deres designere. Det er veldig få lamper som kan knyttes til en spesiell designer. Vi vet heller ikke navnene på mange av modellene. Det er derfor ekstra morsomt å løfte frem en bortglemt belysningsdesigner.

Kjell Heggdal har bakgrunn fra Bergen Kunsthåndverksskole. I 1969 ble han ansatt som designer ved Arnold Wiigs Fabrikkers (AWF) avdeling for produktutvikling. Men allerede året før hade han utmerket seg med lampen Albus W 3052 som fikk Norsk Designcentrums Merket for god design.

Kjell Heggdal. Pan W 4060. Arnold Wiigs Fabrikker.

Da Heggdal kom til AWF var han et friskt pust for bedriften og norsk belysningsdesign. Hans produkter var ungdommelige og progressive. I særklasse var bordlampen Pan W 4060. Den er konstruert over en base i pleksiglass der lampeskjermen er festet inn i sidene for å kunne beveges opp- og nedover. Hvis man skal bruke en kunstterm så kan lampen klassifiseres som popdesign. I norsk samtids belysnings- og møbeldesign så var det få som jobbet innen tilsvarende tematikk. Nevnes bør likevel Terje Meyer, Terje Ekstrøm, Asbjørn Synnes og et knippe til.

Kjell Heggdal. Gemi W 4061 – W 4062. Arnold Wiigs Fabrikker.

I ettertid kan det se ut som Kjell Heggdal bidro til å styrke AWFs hjemmebelysning. Fra før var de veldig gode på kontraktmarkedet, med lamper tenkt til offentlig innredning. Derfor var lampene Gemi, Rondo og Natti i tidstypiske farger midt i blinken for ungdommen som ønsket gøyal form på soverommet.

Kjell Heggdal. Natti W 3053. Arnold Wiigs Fabrikker.

Arnold Wiigs Fabrikker hadde ellers mange gode modeller. Men det kan se ut som at man ikke helt lyktes, eller ønsket å fremheve sine formgivere. Omkring 1950 bidro Bjørn Engø til en nyskapende kolleksjon for firmaet. Man engasjerte flere andre habile formgivere på frilansbasis. Nevnes kan Rastad & Relling, Geir Grung, Magne Thomstad, Alf Sture, Kjell Lund og Nils Slaatto.

Kjell Heggdal. Puck W 1053. Arnold Wiigs Fabrikker.

Tidlig i 1970-årene kom AWF i økonomisk uføre. Lampefabrikken hadde i en tid slitt med å betale bankfordringer og stod på konkursens rand. Noe av grunnen til det, var at man de siste årene hadde satset på en ny moderne fabrikk. Høvik Lys kjøpte AWF og flyttet sin produksjon til Halden. De overtok samtidig lisensproduksjonen av danske lamper designet av Verner Panton, Arne Jacobsen og Poul Henningsen. Kjell Heggdal begynte i ny jobb som produktutvikler for Ekornes der han bidratt til mange av firmaets storselgere, og etter hvert Stokke

Ønsker du å vite mer om norsk belysning så kan boken om Høvik Lys bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697