REVISJON 2023 – ET UÅR

Pilen går oppover, oppover og oppover….. Tja, sånn ble ikke 2023. Året ble det man på latin kaller Annus Horribilis – Et fryktelig år. På mange måter kan det ses på som en korrigering, eller noe i den duren. Likevel har jeg prøvd på å arbeide som vanlig.

Når mitt hode blir overbelastet så har det en tendens til å påvirke hukommelsen. Det har det til de grader gjort i 2023. Hva som skjedd er grumsete. Knaggene som vanligvis er til hjelp for å strukturere livet har falt vekk. Så hva skyldes det?

Min bror Robert «Robban» Linder fotografert sommeren 2022. (Foto: Mats Linder)

Tidlig på året fikk jeg en kjip melding fra min tre år eldre bror Robert. Høsten 2022 hadde han begynt å få vondt i brystet. Etter hvert så kom en kul. På nyåret fikk han meldingen fra legen at det var kreft. Prognosen var dårlig. De mente hans levetid var et sted mellom 2 til 6 måneder. Min bror Robert «Robban» Linder (1967–2023) døde 16. juli. Savnet er stort og har vært mye voldsommere enn jeg hadde trodd det skulle bli. Kjennes uvirkelig å ikke kunne snakke med ham lenger. Følelseslivet er fortsatt en berg-og-dal-bane.

Våre bøker kan bestilles fra forlaget eller kjøpes utvalgte steder, som for eksempel Norli. (Foto: Mats Linder)

Samarbeidet med Studiogeist og Papiret Forlag har likevel fortsatt som normalt i år. Å skrive bøker er beste terapien når ting butter i mot. I alt ble det fire bøker i 2023; John Gulbrandsrød, Norske Smykker, Hiorth og Østlyngen og Høvik Lys. Det er vanskelig å peke på én bok. Synes nivået er bra på alle publikasjonene. Må jo si at jeg er stolt av å være forfatter til alle 16 bøker i serien, og det på i underkant av 3 år. Jeg håper du kjøper bøkene sånn at vi kan fortsette sette norsk design og kunsthåndverk på kartet.

Papiret Forlag og Studiogeist feiret tildelingen av DOGA-merket. I forgrunn er undertegnet (Mats Linder), mannen med stort skjegg er Tord Sandholt, videre Linda Skarpås og Fredrik Temte. (Foto: Mats Linder)

At våre bøker blir lagt merke til får vi stadig påminnelser om. Nå er de å finne mange steder rundt omkring i landet. I tillegg kommer flere bestillinger fra utlandet. Utmerkelsene har nærmest haglet over forlaget. Da vi fikk DOGA-merket i 2023 så var det en stor ære. Hva jeg vet så er det veldig få bøker som fått utmerkelsen.

Dokumentarfilmteamet rigger til innspilling i mitt bibliotek. (Foto: Mats Linder)

Blant årets kuriositeter og morsomheter var besøket av et filmteam i august. De skal lage en dokumentar om glassblåserslekten Johansson for NRK. Martin Johansson som er sjette generasjon glassblåser er hovedrollinnehaver. Jeg stilte mitt bibliotek og arkiv til disposisjon. Hva vi snakket om får du vite når dokumentaren kommer en gang i 2024.

Norske smykker 1700–1880 var en av mange artikler jeg skrev for Samler & Antikkbørsen i 2023. (Foto: Mats Linder)

Nå har jeg jobbet som frilanser for Samler & Antikkbørsen i 22 år. Det betyr at det er blitt mange fagartikler med årene. Vil huske det nå er i overkant av 200. I 2023 finnes flere høydepunkter som bør nevnes. I siste utgave var en 8-siders artikkel om gullsmeden Henrik Møller, fullstappet med fantastiske bilder. Om du fortsatt ønsker å lese kvalitetsartikler om design, antikviteter og snurrepiperier så anbefales det å abonnere på bladet. Det gjør du enklest HER. I tillegg er det blitt en del skriving for Store norske leksikon i 2023. I underkant av 199.000 tegn for å være nok så presis.

Ringperm med originale fotografier fra PLUS gitt i gave av Bjørn Tannum. (Foto: Mats Linder)

I år har jeg som tidligere fått mange flotte gaver til mitt forskningsbibliotek. Bjørn Tannum har donert flere spennende objekter fra PLUS og Norway Designs. Her bør nevnes tre likedane permer fra Benny Motzfeldts glasshytte på PLUS. Hva jeg har kjennskap til så er de de eneste eksisterende ringpermer med fotografier og prisliste. Per dags dato har jeg gitt bort én perm. På et tidspunkt skal den andre også foræres til et museum eller en samler.

Fra Anne Lise Aas kommer boken Familjen som växte ur sitt hem (1941). Boken tror jeg påvirket Odd Brochmann da han arbeidet med Oslo Bys Vels store boligundersøkelse. Aas´ bok er med stempler fra Statens Husbonadsnemnd, likeså Forsynings- og Gjenreisningsdepartementets bibliotek. (Foto: Mats Linder)

Tidlig i 2023 fikk jeg overta deler av biblioteket etter Anne Lise Aas og Dag Rognlien. Nasjonalmuseet som var først på plass sikret seg tegninger og annen dokumentasjon. Jeg kom inn litt senere og fikk plukke ut mye spennende dokumentasjon. Høydepunktet var en rikelig samling Hadeland produktkataloger.

Fra mitt siste møte med Gerhard Berg, her sammen med kona Lillian i november 2023. (Foto: Mats Linder)

Nylig døde min gode venn, møbeldesigneren Gerhard Berg (1927–2023). Han har betydd mye for meg på mange ulike måter. Vi hadde mye til felles. Særlig interessen for norsk design. Omkring 2012 fikk jeg mesteparten av hans bibliotek, da han og kona Lillian skulle flytte fra huset på Bogerud til leilighet i Oslo. Det var en fantastisk samling med blader og produktkataloger. Med årene har Gerhard jevnlig gitt meg spennende trykksaker. Senest noen uker før han døde. Hans kataloger blir jevnlig skannet og lagt ut her på nettsiden, akkurat som Gerhard ønsket.

Arne og Guri Lindaas hjemme i huset på Rømskog i 2009. (Foto: Mats Linder)

Arne Lindaas´ arkiv synes ingen ende å ha. Helt siden 2012 har familien gitt meg store deler av Lindaas arkiv, senest i år. Det er en stor forpliktelse å forvalte hans arv i form av tegninger, korrespondanser, brev, kalendere og mye annet. Her bør nevnes flere tusen originale tegninger til Magnor-glass. Litt vemodig å tenke på at Lindaas´ kone Guri døde nå rett før jul. Hun var et nydelig menneske.

Gaven etter Inge Langlo inneholdt rundt to og en halv meter produktkataloger og dokumentasjon. (Foto: Mats Linder)

Overraskende var gaven etter Inge Langlo (1933–2021). Langlo var en av de viktigste personene innen norsk møbelindustri under andre halvdel av 1900-tallet. Han jobbet for familiebedriften P.I. Langlo og var direktør for Møre Lenestolfabrikk (nå Fora Form). Hans kone Torunn har nå ryddet i ektemannens bibliotek. Eldar Høidal på Møbelmuseet i Sykkylven formidlet kontakten. Det dryppet rundt to og en halv meter produktkataloger og blader på undertegnet. Sterkt inntrykk gjorde det da det ble funnet en bok som var en hyllest til Inge Langlo. I denne hadde Inge skrevet en hilsen til meg. Må si at det er spesielt å få en bok med personlig hilsen mer enn to år etter han døde.

Noen av sjeldenhetene fra arkivet etter Andreas Moe i Trondheim. (Foto: Mats Linder)

I tillegg er det flere norske produsenter som sendt produktkataloger. Her bør nevnes Magnor Glassverk, Fjordfiesta, Fora Form og Hadeland Glassverk. Med jevne mellomrom kommer pakker og konvolutter i postkassen med spennende dokumentasjon fra ukjente som følger min virksomhet på nettsiden. I tillegg kjøper jeg fortsatt veldig mye. I år ervervet jeg arkivet etter Andreas Moes glassmagasin i Trondheim. Har så vidt begynt å grave i det.

Lanseringen av boken Hiorth og Østlyngen på Länna i Oslo gikk strålende. Dette var et samarbeid mellom Alf Stures barnebarn, Arne Hiorths sønn Morten Hiorth og Länna. Må særlig takke David Sture og Siv Endresen for at arrangementet ble så vellykket. (Foto: David Sture / Kelda AS)

Roberts sykdom og bortgang har påvirket mitt engasjement betraktelig det siste året. Likevel har jeg klart å opprettholde like mye aktivitet på nettsiden som i 2022. I alt ble det 501.533 sidevisninger. Samtidig så har jeg inntrykk av at algoritmene på Facebook og Google resulterer i mindre treff enn tidligere. Det føles en smule kjipt med tanke på all tid som jeg legger ned på folkeopplysning. Likevel så tenker jeg at det er viktigere ting i livet enn masse trafikk til nettsiden. Var likevel gøy å notere at to dager før juleaften så ble innlegg nummer 900 publisert. Gir ekstra motivasjon til å nå 1.000 innlegg innom overskuelig fremtid.

I september hadde jeg hyggelig besøk av John Gulbrandsrød og hans døtre Ingjerd og Kristin. (Foto: Mats Linder)

Norsk økonomi har fått seg en skikkelig trøkk de to siste årene. Personlig tror jeg det er godt med korrigeringer med jevne mellomrom. Vi kan ikke alltid ha fabelaktig vekst. Det må komme et tilbakeslag. Selvfølgelig er det kjipt når det rammer de svakeste i samfunnet. De som fra før har vanskeligheter med å betale lån, husleie og klær til barna. I mitt tilfelle har de siste månedene vært nok så røffe, med rundt 75 prosent mindre inntekt enn ellers. Som selvstendig næringsdrivende er det ikke lett å melde seg arbeidsledig. Så da må utgiftene minimeres og sparekontoen reduseres. Samtidig henter jeg styrke i motgang. I stedet for å bli deprimert jobber jeg med bokmanus som forhåpentligvis kan realiseres på et tidspunkt.

Her er en liten filmsnutt fra mitt bibliotek. (Foto: Mats Linder)

I 2024 ønsker jeg at livet igjen blir fylt med tull, tøys og banaliteter. Er lei av å være alvorlig. Håper at noen av dere som følger nettsiden har lyst til å dele mine innlegg og artikler på sosiale medier med jevne mellomrom sånn at vi kommer opp i flere sidevisninger. Om ikke for min skyld, så for å øke interessen rundt norsk design og kunsthåndverk. Ønsker alle dere et godt nyttår. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697