REVISJON 2021 – MORO OG OVERRASKELSER

De fleste år inneholder omtrent de samme ingrediensene. Allikevel er det enkelte år som stikker seg ut. Magefølelsen sier at 2021 var et slik år. Totalen er allikevel at kurven har vært jevn og stabil.

Mitt ikke-diagnostiserte sinn har en tendens til å lage kakediagram over livet og året. Små formbare kurver og utsnitt som blir satt i system for å kartlegge tingenes tilstand, eller livet for å være mer korrekt.

Et av årets høydepunkter var å bli invitert til Gunleik Svartdals 90-års bursdagsfeiring. Fra venstre til høyre: Gerhard Berg (f. 1927), Gunleik Svartdal (f. 1931), meg og Rolf Hesland (f. 1926). (Foto: Anne Svartdal)

Livet mitt er meget sentrert rundt jobbing og ulike former for prestasjon. Ikke det at jeg må prestere for andre. Men til syvende og sist så er det en iboende egenskap som vil vise frem resultatene. En følelse som trenger å vise frem hvor flink jeg har vært. Eller motsatt, at jeg er skuffet over egen innsats.

I desember så jeg arbeidene til Unn Fahlstrøm og Åse Ljones på House of Foundation. En utstilling som rekommanderes. (Foto: Mats Linder)

I år veier ingrediensene i begge retninger – pluss og minus. Med andre ord ikke veldig unaturlig. Den egosentriske, selvsentrerte typen prøver å definere jeget opp mot den ytre oppfatningen av personen Mats. Selvfølgelig tenker jeg at mitt svar er det rette. Og fordi jeg bestemmer over eget liv så må det jo være slik (tror jeg).

På listen for 2022 er å skrive om Cathrine Maske. (Foto: Nasjonalmuseet /Larsen, Frode)

Anledningen til at jeg drøfter i disse baner er at siste tiden har flere sagt at jeg er unik og spesiell. Det er selvfølgelig både morsomt, hyggelig og så videre. Men så melder seg tvilen. Men sånn kan det ikke være. Om å underminere seg selv er ikke bare min spesialitet. Mange gjør det samme. Samtidig måler jeg meg selv opp mot andre – stadig. Har jeg for eksempel en intellektuell side? Hvor smart er jeg? Er disse tingene en form for intelligens? Hvor på dette kartet er jeg plassert? Så kan man spørre seg om det er sunt å sammenligne seg med andre. Hva er meningen med en slik målestokk?

I 2022 kan du lese om John Gulbrandsrød i Samler & Antikkbørsen. Har besøkt den spreke 91-åringen i Oslo. (Foto: Mats Linder)

2020 var et eksepsjonelt år. Tror faktisk ikke at jeg produsert så mye noensinne som da. Produksjonen for Store norske leksikon var ufattelig. Skrev også mange artikler for Samler & Antikkbørsen, ga ut to bøker, begynte skrive for Plnty.no, leverte jevnt for OBOS-bladet og ikke minst til nettsiden. Covid-19 åpnet mange dører som jeg ikke visste eksisterte. Deriblant så gikk jeg og Studiogeist igang med å lage bøker i serien Norsk design og kunsthåndverk.

PowerPoint illustrasjon til en forelesning om utviklingen av kjøkkenet.

I 2021 derimot tok jeg et kvantesprang. Eva Widenoja på Fagskolen Kristiania tok kontakt og lurte på om jeg kunne forelese i designhistorie. For en person som i mange år slitt med både panikkangst og sosial angst så var det som å få kjørt en kniv i magen og vridd om minst ti ganger. Etter å hatt hundrevis av mentale slåsskamper sa jeg endelig ja til å ha digital forelesning for studentene i Produktdesign. Denne våren kom jeg ut av hulen og holdt den første, og det i hele 3 timer… Det var en påkjenning som vanskelig kan sammenlignes med mye annet. Heldigvis var studentene fornøyde, og de vil at jeg skal fortsette.

Spisestuen i nye leiligheten er blitt akkurat slik jeg ønsket det. (Foto: Mats Linder)

Det som skapt en form for ustabilitet i år var at jeg flyttet fra hus til leilighet. Som frilanser får man ikke lån, og da må man være på leiemarkedet og flytte når et hus skal rives eller utleier skal forandre på ting. Å flytte tar alltid tid og fokus fra jobbingen. Kort tid etterpå gjennomgikk jeg et liten neseoperasjon. Visste ikke at man kunne bli utslått i et par uker av å bare fjerne noe rusk. Men sett under et så var dette bare små forandringer i livet som ikke skapte store bølger.

I sommer besøkte jeg og Fredrik Temte (Studiogeist) møbeldesigner Gerhard Berg for å se på hans produksjon. (Foto: Mats Linder)

2021 har vært heftig på flere punkter. Vil først ta eventyret Papiret Forlag, som Studiogeist står bak. Sammen har vi laget fem bøker i år, og totalt seks bøker (desember 2020 til november 2021 – bestilles HER). Det er en bedrift vi er meget stolte over. Samarbeidet har vært så smertefritt at jeg må klype meg selv i armen. Høydepunktet var da vi fikk Gull i Årets vakreste Bøker i kategorien Serier i oktober. En gang i februar/mars kommer vi med flere bøker. I mellomtiden skal forlaget lage en del spennende trykksaker som vi kommer informere mer om ved et senere tidspunkt.

I 2021 donerte jeg flere esker med tekstilprøver designet av blant andre Nina Ricci og Pierre Cardin til Nasjonalmuseet. Pluss originale tapeter fra Vallø Tapetfabrikk designet av Gunvor Mürer. (Foto: Mats Linder)

Etter separasjonen i 2017 har følelseslivet bølget opp og ned, og sidelangs. Å være singel, utadvendt-introvert og jobbe 70-90 timer i uken gjør kjærlighetsjakten komplisert. Å grave seg ned i jobben er en enkel unnskyldning og metode for å ikke gå inn i følelsene. Man trenger faktisk tid for å føle, sånn på ordentlig. Som et følelsesmenneske er det å ikke ha kontakt med følelsene som å være amputert. Man blir på en måte nummen. Da er det også vanskelig å åpne seg for andre. At lynet slo ned fra klar himmel i oktober kom derfor som en overraskelse.

Ingvild og jeg på Høvikodden. (Foto: Mats Linder)

Å bli forelsket og få seg kjæreste var selvfølgelig ønsket, men ikke forventet. Hun heter Ingvild og bor utenfor Oslo. I disse månedene har livet forandret seg en del. Vi prøver å være sammen mest mulig, på tross av avstand og barn. Nå må jeg være mer disiplinert enn på lenge. Å produsere i samme tempo som tidligere kan nok bli vanskelig. Og i grunn er vel det bra, med tanke på helse og psyke. Livet har med andre ord tatt en helomvending.

Artikkelen om Carl Fredrik Hill er en av de seneste jeg jobbet med for Store norske leksikon. Hill var en fantastisk spennende kunstner. (Foto: Bukowskis)

I tidligere revisjoner har jeg laget regnestykker over hvor mange artikler jeg skrevet, hvor mange tegn jeg publisert for Store norske leksikon og sidevisninger på nettsiden. I år er det lavere på alle punkter, sammenlignet med 2020. Eneste pilen som peker oppover er antall publiserte bøker (som er fem). Men sett under mitt mikroskop så har det lite betydning. Livet leker og jeg nyter hver eneste dag. Og sånn vil jeg at det skal fortsette.

Å gi ut seks bøker på under tolv måneder sammen med Papiret Forlag / Studiogeist / Presserommet har vært en sann glede.

I løpet av 2020 har jeg snakket med en del folk om mangt. De fineste samtalene er når vi beveger oss over i følelseslivet. Vi kommer ofte til et punkt i livet der vi trenger forandring for å gå videre. Om det er i kjærlighetslivet, helse eller arbeid. Det viser seg ofte at flere ønsker å ta en ny retning. I år har jeg overbevist tre personer om at de skal slutte i jobben og starte for seg selv, enten helt eller delvis. Vi har tatt hverandre i hånd og jeg forventer at deres liv kommer til å ta en ny retning i 2022.

Hadde et følelsesladet intervju med Andre Scholze rundt Janteloven for kulturmagasinet Plnty. (Foto: Mats Linder)

Så til deg som ikke tatt alvorspraten med deg selv så er det på tide å gjøre det nå. Er du ikke fornøyd med tilværelsen så må du gjøre noe med det. Det nytter ikke å gå år ut og år inn og være misfornøyd. En viktig forandring skjer sjelden kjapt, men man må bruke tid, drøfte og veie fordeler mot ulemper.

Med disse tankene ønsker jeg dere alle et godt nytt år og håper at 2022 blir året som gjør en positiv forskjell. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.no



VIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


LISTE OVER DE MEST VISTE INNLEGGENE I 2020:

1. HADELAND GLASSVERK – KATALOG FRA 1933 (8 312 sidevisninger)

2. HADELAND GLASSVERK – PRODUKTKATALOG FRA 1965 (7 077 sidevisninger)

3. GUSTAV BAHUS – PRODUKTKATALOG FRA TIDLIG 1960-TALLET (5 864 sidevisninger)

4. BIRI-MØBLER FRA BRUKSBO TEGNEKONTOR (5 412 sidevisninger)

5. FANTASTISK GAVE ETTER ARNE LINDAAS (4 916 sidevisninger)

6. HADELAND GLASSVERK – PRODUKTKATALOG OVER VIN- OG GLASSERVISER (4 814 sidevisninger)

7. BRUKTE JULEGAVER – 40 MINUTTER – 1030 KRONER (4 344 sidevisninger)

8. HØVIK VERK – PRODUKTKATALOG FRA 1970-TALLET (4 225 sidevisninger)

7. HØVIK VERK – PRODUKTKATALOG FRA 1970-TALLET (4 237 sidevisninger)

8. BRUKTE JULEGAVER – 40 MINUTTER – 1030 KRONER (4 328 sidevisninger)

9. VESTRE – NORSKE UTEMØBLER I VERDENSKLASSE (3 830 sidevisninger)

10. HADELAND GLASSVERK – OMFANGSRIK PRODUKTKATALOG FRA 1955 (3 606 sidevisninger)