HØVIK VERKPRODUKTKATALOG FRA 1970-TALLET

Vi har tidligere publisert en del eldre produktkataloger fra Christiania Glasmagasin og Høvik Verk. Nå har vi krabbet oss til 1970-tallet. Dette er en periode som lenge er blitt uglesett. Men nå er det på tide å kaste vekk alle fordommene.

I tiden omkring 1960/70 ser vi en forandring og omdreining i de skandinaviske designmiljøene. Man er begynt å gå lei av Scandinavian Design, polert tre og middelklassens påklistrede småborgerlighet. Andre materialer ropte om oppmerksomheten. Nå skulle det være messing, kobber og luseglass.

Christiania Glasmagasins husdesignere Jonas Hidle, Arnulf Bjørshol og Kjell Munch tegnet fortsatt for Høvik Verk. Munch formga gjerne lamper på spesialoppdrag for kirker og eldre bygninger, deriblant Akershus festning i Oslo. I perioden omkring 1970 kjøpte Christiania Glasmagasain også Arnold Wiigs Fabrikker (AWF) i Halden. Firmaet ble innfusjonert i Høvik Verk. Det førte til at man overtok AWF´s lisensavtaler med danske Louis Poulsen og produserte lamper designet av blant annet Verner Panton og Poul Henningsen. Høvik Verk produserte også enkelte modeller til den svenske belysningsprodusenten Hans-Agne Jakobsson.

En av de mest sjarmerende tingene med katalogen er Arnulf Bjørhols illustrasjoner. Streken er løs og ledig og avspeiler på så måte tidsånden. Samtidig må man le når man betrakter illustrasjonen til belysningsserien Tradisjon. I godstolen sitter selvfølgelig mannen i huset og røker pipe.

Boken om Høvik kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.no