BIRI-MØBLER FRA BRUKSBO TEGNEKONTOR

Bruksbo Tegnekontor var tidlig ute med furumøbler for designbevisste hytteeiere. De hadde merket seg at folk gjerne tok med seg utrangerte møbler hjemmefra til hyttene sine i stedet for å kjøpe nye.

Bruksbo Tegnekontor snakket man om dette fenomenet og ønsket å gjøre noe med saken. De første Biri furumøblene ble tegnet av Torbjørn Afdal og Harry Moen omkring 1960. Tidlige modeller var et par peisstoler i furu med spente skinnbånd i rygg og sete, henholdsvis med og uten armlener. Med sine bumerangformede vanger føyet seg inn i Scandinavian Design formtradisjon. De ble først produsert ved Fagerli Snekkerverksted.

Harry Moen. Modell: Peisstol Biri. Produsert av Konrad Steinstads Snekkerverksted. Opprinnelig tegnet Moen en variant av denne lenestolen for Fagerli Snekkerverksted på slutten av 1950-tallet. Ca. 1960.
Harry Moen. Modell: Peisestol Biri. Produsert av Konrad Steinstads Snekkerverksted. Opprinnelig tegnet Moen en snarlik variant av denne lenestolen for Fagerli Snekkerverksted på slutten av 1950-tallet.

Ca. 1961 kontaktet Bruksbo Konrad Steinstads Snekkerverksted, som snart overtok produksjonen av Biri-møblene. Sammen med Afdal tegnet Moen en spisestue med bord, stoler, benk og hjørneskap.

Senere tegnet Rolf Hesland og Gunleik Svartdal flere modeller sammen med de to andre kollegene på tegnekontoret. Etter hvert ble det utviklet noe som kan ligne et formprogram. Enkelte møbler ble tilpasset hytteinteriører mens andre fungerte bedre i vanlige hjeminteriører.

Antagelig Harry Moens prototype til «Glidestol Biri›. Ca. 1960.
Antagelig Harry Moens prototype til «Glidestol Biri›. Ca. 1960.

Alle Biri-møblene ble laget i kvistfri, trehvit furu, lutet/lakkert eller fargebeiset/lakkert. Sittemøblene ble ofte trukket i det slitesterke stoffet Stordal (70% ull og 30% rayonull) fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og som stopping ble det brukt Porolon skumplast.

Navnet Biri, Biristrand og Biribo kom som følge av at Konrad Steinstads Snekkerverksted lå på Biristrand i Biri kommune. Biri-møbler ble også produsert ved Ivar Nords Møbelfabrikk på Hundorp.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819