ERLING REVHEIM LAG MED MØBELINDUSTRIEN

Det er ikke alle designere som får de store overskriftene. Allikevel står de på og jobber tiår etter tiår. Likeså designer de storselgere uten å få spalteplass. Erling Revheim hører definitivt til kategorien.

Erling Revheim. (Foto: Privat)

Erling Revheim (f. 1946) er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han er utdannet ved Bergen Kunsthåndverksskole med diplomeksamen 1972.

Med armlenestolen 55/R fikk Revheim Hederlig omtale i Bransjerådets møbelkonkurranse 1972—1973. (Ukjent fotograf)

Kort tid etter diplomarbeidet var levert deltok Revheim i Bransjerådets Møbelkonkurranse (1972/1973). Armlenestolen med mottoet 55/R fikk hederlig omtale. Stolen er i tidstypisk bøyet stålrør med armlene og setekonstruksjon i kanvasstoff. At Revheim ikke nådde til topps kan skyldes at i konkurransen deltok ringrever som Bjørn A. Larsen, Terje Meyer, Ingmar Relling, men også nykomlinger som Jan Erik Lindgren. Stolen ble vist på Møbeldagene 1973.

Revheims Seksjon 73 ble produsert av Viken Møbelfabrikk.

Samme år Revheim var ferdig med studiene begynte han å designe for Viken Møbelfabrikk. Først ut var Seksjon 73. Seksjonen er tidstypisk, både i stil og utførelse. Året den ble lansert var den å få i tre ulike typer underskap og fire typer overskap. Av finertyper kunne man velge i wengé og nøtt. I det samme tidsrommet formga Revheim spisestuen Bjørn og sengen Therese.

Revheims Profil for Låte Møbelfabrikk ble utviklet som en møbelserie med blant annet sovesofa og bord.

Senere ble Låte Møbelfabrikk en viktig oppdragsgiver. Fra 1978 kommer stolen Profil. Den er i laminert tre med forbein som går opp i armlene med festepunkter i bakre bein og rygg. Stolen er med kraftig polstret sete og rygg for lang og god sittekomfort. Profil ble utviklet til en møbelserie, med blant annet sovesofa, hvilestol og bord. Serien solgte mest til institusjonsmarkedet.

Med Piruett 3 og Piruett 1 tok Revheim Låte Møbelfabrikk inn i den postmodernistiske era. (Ukjent fotograf)

Revheim har også levert bidrag i postmodernismens ånd. Spesiell er Piruett for Låte Møbelfabrikk. Stolserien består av en rekke høyryggede stoler. Trenden med slike høyryggede modeller tok utgangspunkt i Charles Rennie Mackintosh arts and crafts stoler fra sent 1800-tallet. Elegant er Revheims Piruett 1 med svakt buet rygg og meiebein- og armlenekonstruksjonen som er utført i én form. Piruett 3 derimot er med asymmetrisk rygg, og står ut som en mer original skapning.

Spiral for Møremøbler er Revheims «signaturstol».

I 1980-årene var Møremøbler (Fora Form) en av de mest progressive møbelprodusentene. Peter Opsvik, Svein Gusrud og Sven Ivar Dysthe var blant firmaets frilansdesignere. For firmaet formga Erling Revheim lenestolen og sofaen Spiral. Den kjennetegnes av ryggen som går som en spiral fra forbein, og videre som rygg og vange. Samtidig som den er forankret i postmodernismen har den røttene i 1930-årenes funksjonalisme.

Hvilestolen Vatne 136 ble designet av Erling Revheim og Hans Christian i fellesskap for Vatne Møbler. (Foto: Blomqvist)

I en periode samarbeidet Erling Revheim med designeren Hans Christian. Ideen kom opp da de hadde kontorer i to nabohus i Bergen sentrum. I tillegg møttes de jevnlig. På tross av samarbeidet jobbet de adskilt, men delte på tegnearbeid og inntekter. En av deres felles modeller var hvilestolen Vatne 136, produsert av Vatne Møbler fra (ca. 1990). Stolen har en sirkulær fot i lær og søyle i forkrommet metall. Vatne 136 er trukket i lær, som foten, likeså fotskammelen. Formspråket er beslektet med amerikansk design fra 1920-/1930-årene.

Erling Revheim og Hans Christians Galant for Sørliemøbler er et fint stykke møbeldesign.

Et annet fellesprosjekt er armstolen Galant for Sørliemøbler (ca. 1985). Foten er en hesteskoform i laminert tre. Ryggen er i et stykke, helt fra foten og til toppen. Stolen har et nøytralt preg tilpasset offentlig interiør. De ble også engasjert av Georg Eknes om å lage en regulerbar barnestol med metall understell, men denne ble ikke realisert. 

Erling Revheims Avenue har solgt i mer enn 500 000 eksemplarer.

Størst suksess har Revheim hatt med stolen Avenue. Modellen ble presentert hos Hove Møbler. Etter stolen kom i produksjon rundt 1985 ble den kort tid etterpå lisensprodusert av Kimball i USA. Stolen er med tykt polstret sete og rygg. Den første av 11 ryggvarianter er vifteformet. Etter Hove misligholdt avtalene med Revheim fikk han tilbakeført produksjonsrettighetene. Stolen ble videre produsert av Kimball og et firma i Oseania. I alt har Avenue solgt i mer enn 500 000 eksemplarer.

Erling Revheims hvilestol Relax kom på markedet rundt 1974/1975.

Fra 1984 og utover har Revheim jobbet under merkenavnet Signature design med oppdragsgivere fra USA, New Zealand og Malaysia. Siden år 2000 har han vært engasjert av Forsvarets Logistikk Organisasjon. For de har Revheim i hovedsak arbeidet med interiørplanlegging. Andre produsenter opp gjennom årene har vært HBH Møbler, Skjåk Snekkeri, Helland Møbler og Reikerås Industri.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819