MYSTERIESTOLENHVEM ER DESIGNEREN?

I 2017 hadde Quittenbaum Kunstauktionen i Tyskland stolen lagt ut for salg. Vurderingen var på 4-5 000 Euro. (Foto: Quittenbaum)

Enkelte ting diskuteres år ut og år inn uten at man kommer frem til en endelig konklusjon. Det gjelder ikke minst innleggets stol. Hvem var designeren – Hartmut Lohmeyer eller Lars Hjelle?

For noen år siden ble det solgt en stol på auksjon. Det ble opplyst om at stolen var produsert ved Gemla Fabriker i Sverige og at designeren var Hartmut Lohmeyer. Av de aller fleste ble informasjonen tatt for god fisk. Antagelig var auksjonens opplysninger hentet fra «Gemlas värld» (2006), en bok basert på fabrikkens arkiv. 

Faksimile fra boken «Gemlas värld» der samarbeidet mellom Gemla og Lohmeyer blir drøftet.

I boken kan man lese: ”En av de stiligaste fåtöljer som Gemla gjort ritades av Hartmut Lohmeyer runt 1957–58. Helt klädd i läder var den tilverkad i få exemplarer.” I boken er stolen avbildet. Dog ikke etter tegninger eller en gammel produktkatalog, men relativt nyfotografert. Stolen er av samme type som blitt solgt på svenske og andre utenlandske auksjoner.

Faksimile fra Bonytt 11/12-1957.

Det som gjør det hele veldig intrikat er at i Bonytt 11/12-1957 er den samme type stol avfotografert. I bildteksten står følgende: ”Hvilestol trukket med oksehud, tegnet for Norway Designs av interiørarkitekt Lars Hjelle. Modellen skal bearbeides videre, den skal bl. a. bli sammenleggbar.” Det er nå historien ikke helt henger sammen. I Gemla-boken opplyses det om at Lohmeyer er formgiveren, mens det i Bonytt opplyses om Hjelle.

Stolen ble utstilt og solgt hos Norway Designs. Fotografi fra ca. 1957.

Lars Hjelle er i grunn en nok så ukjent formgiver. Det på tross av at han formgitt Norges mest kjente designklassiker, Jordans Classic tannbørste, som solgt i mer enn 500 millioner eksemplarer. Som møbelformgiver tegnet han noen stoler for SAVO i 1950-årene, ellers er han et nok så uskrevet blad.

Så kan man spørre seg hvorfor Hjelle tegnet en stol for Norway Designs, og en så pass spesiell stol. Litt besynderlig er det at Tormod Alnæs også laget en eksperimentstol for Norway Designs det samme året. Alnæs stol ble laget i få eksemplarer og utstilt på verdensutstillingen i Brussel 1958 i Sverre Fehns Norges-paviljong.

Forside til Eidsfjord Møbelfabrik katalog fra ca. 1959.

Overraskelsen var derfor stor da jeg nylig fikk opp øynene for en katalog fra Eidsfjord Møbelfabrikk. På forsiden er den samme type stol vi kjenner fra Norway Designs og Gemla. Det kan bare bety én ting, og det er at stolen er blitt serieprodusert i Norge. Dessverre er katalogen udatert, men ut fra andre avbildede modeller er det sannsynlig å tro at 1959 er et nok så korrekt årstall.

I katalogen er stolen oppført med navnet Jockey, men ingen designer er kreditert.

I brosjyren finner vi stolen avbildet med navnet Jockey. Dessverre er det ingen informasjon om hvem som designet Jockey. Det er for øvrig veldig få av møblene i katalogen med oppførte designernavn. Unntaket er Rastad & Relling Tegnekontor og Kjell Slinning. Det er også flere møbler av Gerhard Berg, men uten at han ble kreditert.

Så nå gjenstår spørsmålet. Hvem er designeren? Vi kan knytte Lars Hjelle tilbake til 1957, men samtidig informasjon knyttet til Lohmeyer mangler fortsatt. Vi kan foreløpig ikke trekke noen konklusjoner om plagiat, lisensproduksjon, feil attribuering eller annet. Det som er fremkommet er ytterlige spørsmål og informasjon til en spennende stol. Har du ytterligere informasjon kan du skrive i kommentarfeltet under innlegget.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819