ARILD ALNESPOPULÆRE MØBLER

Arild Alnes´ sofa Everest for Brunstad er trygt forankret i skandinavisk møbeltradisjon. (Foto: Brunstad)

Arild Alnes har en lang og aktiv karriere som møbeldesigner bak seg. Han har på egen hånd og sammen med Helge Taraldsen formgitt flere designklassikere. Samarbeidet med Brunstad har vært særs vellykket og resultert i populære og prisbelønte stoler som Avenue og Sting.

Arild Alnes.

Arild Alnes (f. 1951) er født i Mauseidvåg i Sula kommune på Sunnmøre. I 1975 tok han diplomeksamen på Bergen Kunsthåndverkskole. Samtidig med studiene deltok han i Sørliemøblers møbelkonkurranse (1974–1975) med stolen 26358 i forkrommet metall med en tynn, hynde i hud. For stolen fikk han tredjepremie. Premieringen var ekstraordinær tatt i betraktning de andre premierte deltakere var velkjente navn, som Peter Opsvik, Rastad & Relling Tegnekontor og Bjørn A. Larsen.  Som en anerkjennelse for sitt talent fikk Alnes ettårig arbeidsstipend fra Møbelprodusentenes landsforening i 1975–1976.

Arild Alnes. Konkurranseutkast 26358. Tredjepremie i Sørliemøblers møbelkonkurranse 1974–1975.

I perioden fra 1977 til 1978 arbeidet Arild Alnes som frilansdesigner i Bergen. Der formga han møbler for en rekke møbelprodusenter, men i hovedsak soveromsmøbler for Hella Møbelfabrikk. I årene 1978 til 1982 var Alnes ansatt hos Norstil i Ålesund. Der hadde han ansvar for å utvikle nye modeller til Hove Møbler, Stordal Møbler og Holten & Aasgård.

Arild & Helge sin Avenue for Brunstad ble tildelt Merket for god design. Stolen solgte veldig godt på kontraktmarkedet.

Sammen med interiørarkitekten Helge Taraldsen etablerte Alnes firmaet Design: Arild & Helge. De gikk umiddelbart i gang med å knytte avtaler om å levere nye modeller til møbelprodusentene Brunstad, Helland Møbler, Holten & Aasgård og Heggen Møbelfabrikk. Samtidig som leveringsavtalen ble inngått mellom partene støttet produsentene Arild & Helge økonomisk i oppstartfasen.

Arild & Helge. Modell: Triangel. Produsert av Brunstad. Ca. 1984.

De nye partnerne fikk en flygende start. Allerede første året lanserte Brunstad Arild & Helge sitt nye sofakonsept. Det solgte svært godt og la grunnlaget for viktige deler av Brunstads kolleksjon. Konseptet er fortsatt en av bærebjelkene i omsetningen til produsenten, nå som System+. På den progressive Interiør Nå-utstillingen i 1984 viste Arild & Helge det postmodernistiske og Memphis-inspirerte møblementet Triangel som besto av sofa, bord og to skap. Karakteristisk er triangelformene som går igjen i møblementets alle deler. Som Ekornes´ Bik Bok Casa kolleksjon var markedet lite for slike annerledes møbler og Triangel gikk derfor straks ut av produksjon.  

Delta Adventure for Brunstad er en av designerduoen Arild & Helge sine største suksesser. (Foto: Brunstad)

En av Arild & Helges største suksesser for Brunstad er stolen Delta. Den finnes i flere varianter og utgaver, og utvikles stadig. Delta Adventure kommer i laminert bøk og eik, med ulike overflatebehandlinger. Stolen føyer seg inn i en skandinavisk designtradisjon, men har en individuell karakter med beina som går opp som en bue i armlenet. Setets svakt konkave form gir brukeren opplevelsen av å bli omsluttet.

Sting av Arild & Helge for Brunstad ble i 2008 tildelt Merket for god design. (Foto: Brunstad)

I tidsskriftet Bonytt ble Delta i år 2000 stemt frem som årets møbel. Det følgende året ble også deres sofasystem Fantasy tildelt prisen for årets sofa. Arild & Helge har også fått utmerkelsen Merket for god design for konferansestolen Avenue (1986) og lenestolen Sting (2008).

Stolen er med høy rygg og innsvungne sider slik at brukeren sitter trygt og stødig. På siden er en reglasje for å regulere ryggens sittevinkel.
Den høyryggede Ergo av Arild & Helge for Helland Møbler føyer seg inn i en lite belyst del i designhistorien – institusjonsmøblene. (Foto: Helland Møbler)

Samtidig med Brunstad samarbeidet Arild & Helge med andre møbelprodusenter. For Helland Møbler har de utformet en rekke stoler med fokus på helse og omsorg. Hvilestolen Ergo er med ryggens innsvungne former tilpasset for å støtte opp rundt brukerens overkropp. På stolens høyre side er en spak for trinnløs innstilling av stolryggen. Deres spisebord Bo med shaker understell er med sveiv for regulerbar høyde av bordplaten – fra 69,5 til 80 centimeter. Arild & Helge har også tegnet bord for Heggen og Ekornes, og for Slettvoll og Sandvik har duoen designet stoler. Blant utenlandske produsenter kan nevnes Bröderna Andersson i Sverige og Violante i Estland.

Arild Alnes bord Livorno for Kleppe Møbelfabrikk er skrellet for unødvendig pynt. (Foto: Kleppe Møbelfabrikk)

I 2008 ble Design: Arild & Helge oppløst og Arild Alnes etablerte firmaet Alnes Design. Alnes har siden da fortsatt å jobbe for Brunstad og Violante. For Negård Møbelfabrikk tegner han senger og soveromsdesign og for Kleppe Møbelfabrikk en rekke bord, som Livorno, Origo og Spinell.  


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819