BRÖDERNA ANDERSSONSWEDISH MODERN

Under verdensutstillingen i New York i 1939 ble uttrykket «Swedish Modern» lansert. Svensk design var på alle lepper. Man hyllet det elegante, stilrene og den funksjonalistiske formgivningen. Møbelprodusenten Bröderna Andersson arbeidet videre i den tradisjonen.

En av forgrunnsfigurene i den svenske designbevegelsen som sto bak begrepet Swedish Modern var Gustaf Axel Berg (1891-1971). Bedre kjent som GA Berg. Han var opptatt av optimalt sittende og hadde foretatt anatomiske studier. Det resulterte under 1930/40-tallet i en rekke laminerte stoler. Deriblant Torparen og Husmoderen. På tross av oppmerksomheten klarte GA Berg aldri å nå ut til de store massene. Det har sannsynligvis å gjøre med at Bruno Mathsson kom med mer stilrene modeller som gikk hjem hos den etablerte kultureliten.

Noen år etter GA Berg døde lanserte møbelprodusenten Bröderna Andersson en ny møbellinje – Swedish Modern. Modellene ble tegnet av Gösta Berg og Inge Andersson, inspirert av GA Bergs laminerte stoler. Liggestolen Marianne ble for eksempel lansert i 1979.

Muligens et lite sidespor. Men visste du at det var GA Berg som tegnet den originale hyllen Veggen? Mer om det kan du lese i min bok «Norske Designmøbler 1940–1975» som du kan bestille fra Samler & Antikkbørsen.


©Mats Linder / matslinder.no