NORTHERNMODERNE SKANDINAVISK DESIGN

Morten & Jonas. Modell: Daybe. Produsert av Northern fra 2018. (Foto: Northern)

Northern ble etablert i Oslo 2006 som belysningsfirmaet Northern Lighting. Helt fra starten fikk de positive omtaler og anerkjennelse for sine utradisjonelle lamper. Et av de første produktene var gulv- og studiolampen Oslo Wood. Siden 2018 omfatter utvalget også møbler og andre interiørartikler.

Hans Bleken Rud. Modell Scheisse. Produsert av Northern fra 2008. H. 90. Diam. 58. (foto Simen Skyer©Northern)

Typisk for Northerns belysningsprodukter er en sterk identitet og gjenkjennelighet med et grafisk uttrykk. På tross av et formalt formspråk har flere lamper en humoristisk vri. Den overdimensjonerte Scheisse (tysk for faen) av Hans Bleken Rud er utformet som en lyspære som tilsynelatende sprekker.

Daniel Cortazar. Modell: Snakkes. Produsert av Northern fra 2010. (foto Simen Skyer©Northern)

Vegglampen Snakkes av Daniel Cortazar fra 2010 er en snakkeboble, og kan som Scheisse oppfattes som en humoristisk kommentar. I snakkeboblen kan man skrive notater eller hva man nå måtte ønske for så å viske ut resultatet. Snakkes er åpenbart influert av 1950/60-tallets popkunst. Styrken i lampen er at den aktiviserer brukeren til å tilføre den et personlig uttrykk.

Hareide Design. Modell: Illusion. Produsert av Northern fra 2010. (foto Tom Gustavsen©Northern)

Mer alvorlig enn Snakkes, og nærmest overnaturlig og eksistensialistisk fremstår pendellampen Illusion (2010) av Hareide Design. Ved første øyekast oppleves det som lampen svever i løse luften, inntil man oppdager at den er spent ut mellom gulv og tak med en tynn wire.

Frost Produkt og Martina Carpelan. Modell: Sunday. Produsert av Northern fra 2010. (foto Simen Skyer©Northern)

Vegglampen Sunday er en kommentar til hvor hellig nordmenn holder søndagen. Det originale med Sunday er at den kan brukes både som lysestake og armatur med lyspære. I tillegg er Sunday et konsollbord der man plasserer kaffekoppen eller brillene. Formspråket er japansk minimalistisk og kommuniserer over hele 1900-tallets industrielle utvikling og viderefører Bauhaus´ idealer på en elegant måte. Sunday er formgitt av Frost Produkt og Martina Carpelan i 2010.

Trond Svendgård og Ove Rogne. Modell: Moo. Produsert av Northern fra 2008. (foto Damian Heinisch©Northern)

Vegglampen Moo er utformet av Trond Svendgård og Ove Rogne i 2008. Moo som er et utstoppet elghode i støpt hvitt plastmateriale er et effektivt blikkfang. Ikke minst oppfattes den som typisk norsk. Moo er like mye kunst som et funksjonsobjekt og kan oppfattes som kitsch og popkunst.

Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset. Modell: Diva. Produsert av Northern fra 2009. Tildelt Merket for god design i 2011. (foto Simen Skyer©Northern)

Et av Northerns mest profilerte produkter er pendellampen Diva. Den er i laminert tre og har et sterkt skulpturalt uttrykk. Lampens identitet og røtter er sterkt knyttet til nordisk, sofistikert design. Det patenterte opphenget gjør at den kan snus på hodet. Utformingen er beslektet med Hans Brattruds Scandia-stoler og andre laminerte møbler fra 1950/60-tallet. I 2011 ble Northern og designerne Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset tildelt Merket for god design for Diva.

Birger Dahls pendellampe Dokka er en anerkjent designklassiker som nå produseres av Northern. (Styling by Per Olav Sølvberg. Foto: Chris Tonnesen)

I tillegg til nye modeller har Northern satt eldre lamper i produksjon. Sven Ivar Dysthes vegglampe Butterfly, opprinnelig for Arnold Wiigs Fabrikker, Birger Dahls Dokka (S/10053) for Sønnico og Gerhard Bergs Berg-lampe som ble utført som prototype i 1967 er bare noen eksempler.

Cecilia Xinyu Zhang. Modell: Frame. Produsert av Northern fra 2018. (Foto: Northern)

Northern har ikke egne produksjonslokaler eller lager. Alle produkter blir fremstilt hos norske og utenlandske produsenter. I tillegg har man flere underleverandører. Mesteparten av tekniske komponenter blir laget i Tyskland og Asia.

Gridy. Modell: Dais. Produsert av Northern fra 2018. (Foto: Northern)

Høsten 2017 startet arbeidet med å omdefinere Northern fra å være en belsyningsprodusent til å bli en produsent for møbler og interiørartikler. 16 norske og internasjonale designere ble involvert i prosessen. Lanseringen fant sted på møbelmessen i Stockholm februar 2018. Et av de nye produktene var den lille trappestigen Dais av Gridy. Den er multifunksjonell, og kan for eksempel brukes som blomsterbord. Utformingen er universell og kan som IKEA´s motsvarighet Bekväm bli firmaets spissprodukt.

Ann Kristin Einarsen. Modell: Oasis. Produsert av Northern fra 2018. (Foto: Northern)

Et av de sterkeste produktene i den nye kolleksjonen er Ann Kristin Einarsens blomsterpotte Oasis. Den er delt i to, der den nedre delen er et vannreservoar. Formen er distinkt, likeså fargekombinasjonene. Rudi Wulffs Hifive er inspirert av 1950-tallets entrémøbler og radiobord. Den er også utformet for å romme LP-plater.

Rudi Wulff. Modell: Hifive. Produsert av Northern fra 2018. (Foto: Northern)

Northerns stil er skandinavisk, samtidig som den er internasjonalt orientert. Ved å omdefinere Northern får de et langt større nedslagsfelt, og kan nå ta opp konkurransen med firmaer som Hay og Muuto. 


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697