HAREIDE DESIGN

Einar Hareide
Einar Hareide

Hareide Design ble etablert i år 2000 av industridesigner Einar Hareide. Firmaet har i samarbeid med flere nasjonale og internasjonale produsenter utviklet sterke merkevareprodukter som skrevet seg inn i designhistorien.

Einar Hareide (f. 1959) har designutdannelser fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg og Center for Creative Studies i Detroit, USA. 1985 begynte han å arbeide for den svenske bilprodusenten SAAB, og i 1989-91 for Mercedes-Benz. I 1991-95 var Hareide eksteriør sjefsdesigner for SAAB, og fra 1995-99 designsjef og ansvarlig for all designvirksomhet. Årene som designer for SAAB ga Hareide en overordentlig kunnskap om romfølelse, teknologi, materialitet og funksjonalitet.

Hareide Design. Modell: Fire. Produsert av Helle. Tildelt Merket for god design i 2004. (Foto: Norsk Designråd)
Hareide Design. Modell: Fire. Produsert av Helle. Tildelt Merket for god design i 2004. (Foto: Norsk Designråd)

I år 2000 etablerte Einar Hareide designbedriften Hareide Designmill (nå Hareide Design). Et par av firmaets tidligste arbeider var utformingen av flaske og grafisk profil til akevitten Morsa Aquavit 1833 (2001), og for Helle en serie kniver – Earth, Wind og Fire (2004). Karabinkniven Fire som fikk Merket for god design i 2004 er en moderne utformet kniv i stål og bjerk der skaft og blad går i ett, i en fin avbalansert bueform.

Hareide Design. Krus. Hånddreid keramikk. Produsert av Lannem. I produksjon fra 2002. (Foto. Hareide Design)
Hareide Design. Krus. Hånddreid keramikk. Produsert av Lannem. I produksjon fra 2002. (Foto. Hareide Design)

For keramikkprodusenten Lannem formga Hareide Design det hånddreide kruset Ur (2002), som har sine røtter i 1950-tallets Scandinavian Design.

Hareide Design. Modell: Startloop. Produsert av Startloop AS. Tildelt Merket for god design i 2002. (Foto: Norsk Designråd)
Hareide Design. Modell: Startloop. Produsert av Startloop AS. Tildelt Merket for god design i 2002. (Foto: Norsk Designråd)

Da Hareide Design ble invitert til å stille ut på designutstillingen SAFE på Museum of Modern Art (MoMA) i New York i 2005 viste bedriften to produkter – Startloop og AutoSock. Startloop (2002) brukes til å starte opp biler med flatt batteri. Den er utført i ABS plast og har et internasjonalt orientert formspråk som signaliserer produktets egenart.

Hareide Design. Modell: Startloop. Produsert av Startloop AS. Tildelt Merket for god design i 2002. (Foto: Norsk Designråd)
Hareide Design. Modell: Startloop. Produsert av Startloop AS. Tildelt Merket for god design i 2002. (Foto: Norsk Designråd)

For Bård Løtveits bedrift AutoSock utviklet Hareide Design designet for AutoSock, en i syntetisk fibermateriale erstatning for tradisjonelle snøkjeder for biler. Både Startloop og AutoSock inngår nå i MoMAs permanente designsamlinger.

Hareide Design. Modell: F 373 C. Produsert av Jøtul. Tildelt designprisen ”red dot award – best of the best” i 2007. (Foto: Jøtul)
Hareide Design. Modell: F 373 C. Produsert av Jøtul. Tildelt designprisen ”red dot award – best of the best” i 2007. (Foto: Jøtul)

Typisk for Hareide Design er funksjonelle arbeider med en sterk visuell profil. Et godt eksempel er vedovnen F 373 for Jøtul (2007). Forbrenningskammeret med glass på tre sider er plassert på en søyle og fungerer som en skulptur i rommet. Den er med røykuttak på bakside og i topp, og ved å plassere røykrøret i topp er ovnen dreibar i 360 grader. F 373 ble i 2007 tildelt den prestisjefylte internasjonale designprisen ”red dot award – best of the best”. I tillegg til 370-serien har Hareide Design tegnet F 160-serien, F 270-serien og F 470-serien for den samme produsenten.

Hareide Design. Modell: Neo. Produsert av Adax. Tildelt Merket for god design i 2008. (Foto: Norsk Designråd)
Hareide Design. Modell: Neo. Produsert av Adax. Tildelt Merket for god design i 2008. (Foto: Norsk Designråd)

For varmeprodusenten Adax formga Hareide Design NEO (2007), en serie elektriske panelovner i tynn, elegant utførelse. Ovnene som fås i flere farger er med sitt minimale formspråk identitetsskaper for ethvert rom. Kjennetegnende for ovnen er også den brukervennlige temperaturregleringen som er lett betjenelig for svaksynte. NEO blir for øvrig produsert av Glamox under navnet H30, men da med andre farger på panelsidene.

Hareide Design. Modell: A60-P. Produsert av Glamox. 2012. (Foto: Glamox)
Hareide Design. Modell: A60-P. Produsert av Glamox. 2012. (Foto: Glamox)

Hareide Design har også tegnet armaturer for Glamox. Den organisk formede pendellampen A60-P (2012) i syntetisk materiale og stål er å få i tre størrelser og former. I tillegg kan den fås i en rekke fargekombinasjoner. Som panelovnen NEO er pendellampen C75-P i aluminium et produkt der all unødvendig detaljering er utelatt. Lampen ble i 2013 tildelt Merket for god design. Det svevende konseptet i C75-P er også en gjenkjennende faktor i pendellampen Illusion (2010) for Northern Lighting.

Hareide Design og Gesab Engineering. Modell: SnoWolverine. Produsert av SnoWolverine. I produksjon fra ca. 2007.
Hareide Design og Gesab Engineering. Modell: SnoWolverine. Produsert av SnoWolverine. I produksjon fra ca. 2007.

Som en naturlig forlengelse av Einar Hareides arbeid som bildesigner har firmaet i en årrekke gitt form for transportmiddelindustrien. I 2003 begynte Hareide Design designarbeidet med snøskoteren SnoWolverine. Snøskoteren er et maskulint produkt med en profil som signaliserer fart og kraft.

Hareide Design og Volvo designteam. Lastebil. Modell FMX. Produsert av Volvo. 2010.
Hareide Design og Volvo designteam. Lastebil. Modell FMX. Produsert av Volvo. 2010.

Siden 2007 har firmaet samarbeidet med bilprodusenten Volvo om å utvikle en rekke produkter, både for eksteriør og interiør. Som i 2011 til personbilen Volvo V60 Plug-In Hybrid. Sammen med den kanadiske togprodusenten Bombardier utformet Hareide Design i 2011 nye bistrovogner til ekspresstoget SJ 3000 for svenske Statens Järnvägar (SJ).

Hareide Design. Modell: Krabat Sheriff. Produsert av Krabat. Tildelt iF product design award i 2010.
Hareide Design. Modell: Krabat Sheriff. Produsert av Krabat. Tildelt iF product design award i 2010.

I tett samarbeid med bedriften Krabat har Hareide Design utviklet rullestolen Krabat Sheriff (2009). Den er en annerledes innendørs rullestol som er tilrettelagt for bevegelsesfrihet og aktivitet for funksjonshemmede barn opptil 5 år. På tross av sin letthet er Krabat Sheriff stabil og med veltesikring. Det sadelformede setet er mulig å justeres mens barnet fortsatt sitter i stolen, og den er utformet for best mulig, ergonomisk sittestilling. En av hensiktene med Krabat Sheriff var å lage en rullestol som ikke er stigmatiserende, men tøff, og som brukeren føler stolthet over å anvende. Rullestolen ble tildelt Merket for god design (2010) og gullmedalje i iF product design award (2010).

Hareide Design i samarbeide med Frode Skretting. Modell: Rodeo. Produseres av Rodeo. 2013. (Foto: Rodeo)
Hareide Design i samarbeide med Frode Skretting. Modell: Rodeo. Produseres av Rodeo Holding. 2013. (Foto: Rodeo)

Til den sirkelformede stolen Rodeo tok Hareide Design utgangspunkt i fysioterapeuten Frode Skrettings masterprosjekt der han undersøkt skoleelever som sittet på terapiballer. Resultatet viste at Skrettings testgruppe hadde styrket ryggmuskulaturen og fått forbedret balanse. Rodeo som er i spesialbehandlet plywood tildeltes Merket for god design 2014.

Hareide Design. Lysbryter. Modell: Elko Plus. Produsert av Elko.
Hareide Design. Lysbryter. Modell: Elko Plus. Produsert av Elko.

Det som styrer designprosessen ved Hareide Design er funksjonalitet og brukervennlighet. Flere av arbeidene til firmaet har gjennomgått en lang produktutviklingsfase – opptil to til tre år for de mer krevende oppgavene. Samtidig fokuserer de på å ivareta og forsterke kundebedriftens profil. I tillegg utarbeider Hareide Design konsept- og designstrategier for bedrifter.

Hareide Design. Manøverhendler. Produsert av Rolls-Royce Marine. 2007.
Hareide Design. Manøverhendler. Produsert av Rolls-Royce Marine. 2007.

Hareide Design har markert seg som et ledende designkontor med internasjonal profilering. Innovative tekniske løsninger sammen med særegent designuttrykk har blitt bedriftens varemerke. Utallige nasjonale og internasjonale utmerkelser er bevis nok for at selvstendig tenking og kreativitet er veien å gå.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819