MUSIKALSKE MØBLER FRA MØRE LENESTOLFABRIKK

For en tid siden ble enkelte stoler fra Møre Lenestolfabrikk hausset opp blant samlere, handlere og interiørfolk. Prisen skjøt i været – noe veldig. Problemet var bare at de ble tilskrevet Rastad & Relling Tegnekontor.

Internett er et fantastisk medium. Der blir informasjon tilgjengeliggjort, formidlet og videreformidlet. Dessverre skjer det fra tid til annen at feilformasjon spres. Enkelte ganger som ild i tørt gress.

Da matslinder.no for rundt et år siden oppdaget at Møre Lenestolfabrikks stol Klarinett ble omtalt som et design fra Rastad & Relling Tegnekontor (R&R) reagerte vi. Vi kjente ikke at modellen blitt tilskrevet Rastad & Relling. Hverken i reklame eller litteraturen. I tillegg tegnet R&R få modeller for Møre Lenestolfabrikk (ML). Det skurret fra én ende til en annen.

Modell: Klarinett. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Modell: Klarinett. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

For å gå til bunns i spørsmålet var det behov for bevismateriale, og knuse det vi mistenkte var en feilaktig R&R-attribuering.

Jakten som pågått i noen måneder begynte med en liten reklamefolder der Klarinett er avbildet sammen med noen andre stoler. Der fant vi ut at stolen inngikk i noe ML kalte TV-serien. Her kan vi poengtere at ordet TV ofte ble brukt i markedsføringen rundt 1960. Møbelprodusentene Gustav Bahus Eftf. og Vatne Lenestolfabrikk brukte også moteordet.

Reklame for Møre Lenestolfabrikk TV-serie.
Reklame for Møre Lenestolfabrikk TV-serie.

Av en tilfeldighet fikk vi øye opp for en reklame i fagtidsskriftet Møbelhandleren. Nærmere bestemt nr. 2/1962. Der var en helsiders reklame for ML. Der leste vi: ”Vi minner også om våre ”TI PÅ TOPP i den kjente og populære T.V. serien som f.eks. Baryton, – Sopran – Tenor – Takt – Tone – Solist – Klarinett – Kornett – m/flere…” Endelig følte vi at vi var noe på sporet.

Reklame fra Møbelhandleren 3/1962.
Reklame fra Møbelhandleren 3/1962.

I følgende utgave var det igjen en helsiders ML-reklame. Denne gang ble det jackpot. Reklamen er utrolig artig satt sammen med en TV og tekst formet som en TV-antenne der man opplyser om de ulike modellene. Øverst i venstre hjørne kan man lese ”PROGRAMOVERSIKT:”.

Baryton. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Baryton. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

I Møbelhandleren nr. 4/1962 er en syvsiders presentasjon over Møre Lenestolfabrikk. På andre side i artikkelen presenteres stolene i TV-serien. Der kan man lese at stolene i løpet av de siste år ”solgt i titusenvis”. En av disse var Kornett som ble produsert første gang i 1957.

Kornett. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Kornett. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

På tross av alle treff rundt Klarinett og TV-serien klarte matslinder.no ikke å finne ut hvem som tegnet stolene.

Det tok noen måneder før vi igjen gikk i gang med etterforskningen for å få klarhet i saken. Vi gikk målrettet til verks og begynte etterlyse reklame fra TV-serien. Etter en stund ga det napp. Én av reklamene opplyste om at Klarinett var ML-design. Med andre ord, stolen var tegnet ved Møre Lenestolfabrikk (bedriftsdesign).

Reklame for Møre Lenestolfabrikk TV-serie. Her opplyses det om Klarinett og Kornett er ML-design.
Reklame for Møre Lenestolfabrikk TV-serie. Her opplyses det om Klarinett og Kornett er ML-design.

Vi kunne selvfølgelig stoppet der og sagt oss fornøyde med den informasjonen og tilskrevet alle modeller i TV-serien som bedriftsdesign. Men det var fortsatt noe som skurret. I bunken med reklame var det den overstoppede sofaen og lenestolen Tambur. Der opplyste man at de var tegnet av Stave/Hjall. matslinder.no har vært borte i de navnene før og vet at det står for herrene Bjarne Stave og Kjell Hjall.

Tambur. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Tambur. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

På én eller annen måte virker det som stolene i TV-serien og de overstoppede lenestolene og sofaene – Triangel og Tambur – henger sammen. Så i tilfelle kan det være slik at Hjall og Stave også er blitt omtalt som ML-design. Eller var det faktisk sånn at noen modeller kommer fra Rastad & Relling Tegnekontor på tross av at vi hele tiden hatt våre tvil. Spørsmålet var bare hvordan vi kunne finne ut av det.

Takt og Tone. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Takt og Tone. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

Høsten 2015 besluttet undertegnet han skulle skrive en bok om Rastad & Relling Tegnekontor. Informasjon fra tegnekontoret ble tilgjengelig. Deriblant en god beskrivelse av hva som er blitt tegnet der. Vi kunne snart konkludere med at hverken Solist, Kornett, Takt, Baryton, Sopran, Tenor eller sofaen Triangel er produkter fra R&R.

Etter et nok så hardt detektivarbeide har vi nå knust myten og feilinformasjonen om at Klarinett er en R&R-modell. Det eneste som gjenstår å nøste opp i er om Hjall og Stave står bak de andre modellene. Foreløpig informasjon vi fått videreformidlet er at Stave sannsynligvis kan tilskrives flere modeller i TV-serien.

Fra Møbelhandleren 3/1962.
Fra Møbelhandleren 3/1962.

Til videre kan vi se oss nok så enige i at orkesteret består av Klarinett, Tone, Solist, Kornett, Takt, Baryton, Sopran og Tenor. Tambur og Triangel sitter på kanten av orkesterdiket, dingler med beina og akkompagnerer de andre. Litt av en gjeng, og ut av det oppstår det nydelig musikk.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819