ER DENNE STOLEN TEGNET AV TORBJØRN AFDAL?

For et par år siden begynte denne stolen å bli et hett tema. Alt flere ville ha det til at den var blitt tegnet av Torbjørn Afdal. Etter hvert synes det som man kommet frem til enighet om at stolen var fra Afdals hånd.

Spisestuestol. Modell: 93. Produsert av Nordås Møbler. (Foto: Skogen Design)
Spisestuestol. Modell: 93. Produsert av Nordås Møbler. (Foto: Skogen Design)

matslinder.no er dog i sterk tvil på at stolen er en Afdal-modell. Det skyldes flere faktorer. Deriblant er formen nok så avvikende fra de fleste av Torbjørn Afdals stoler. Den myke, nærmest bueformede sargen og beinas sammenføyning kjennes ikke fra noen av hans andre stoler. I tillegg er øvre delen av ryggen alt for organisk.

Hva matslinder.no vet så omtales stolen av selgere som Afdal uten modellnavn eller produsent. At på slik tynt grunnlag tilskrive en stol til en designer er useriøst.

Foreløpig kan vi ikke påberope oss å vite hvem som er designeren bak stolen. Dessverre. Men vi vet at stolen heter ”93” og at produsenten var Nordås Møbler. Sammen med skjenken ”130” og spisebordet ”142” er den avbildet i Bryllupsboken V fra 1968.

Fra Bryllupsboken V - 1968.
Fra Bryllupsboken V – 1968.

Stolen er ikke avbildet i noen av møbelkatalogene til Nordås Møbler matslinder.no har tilgjengelig. Men vi kan opplyse om at ingen av katalogene opplyser om hvem som tegnet firmaets ulike modeller. Det kan skyldes at modellene ble tegnet ved bedriften eller at man helt enkelt ikke ønsket å fremheve formgiveren til fordel for bedriften.

Uten å kunne fastslå med hundre prosent sikkerhet synes det som Bruksbo Tegnekontor, der Torbjørn Afdal var sjefsdesigner, ikke tegnet modeller for Nordås.

Ved en senere anledning kommer Mats Linder stå til svars for feil han publisert ved flere anledninger. Det er dags å rydde foran egen dør. Frem med kostene…


©Mats Linder / matslinder.no