VINN SKANDINAVISK DESIGN OG KUNSTHÅNDVERK

Innimellom er det bare digg å renske ut. Andre ganger så er det gøy å shoppe for å få tiden til å gå. Dessverre er det sjelden jeg finner ting jeg virkelig MÅ ha. Så fra tid til annen kjøper jeg noe som er rimelig, kun fordi jeg vet at det er godkjøp. Uansett. Alt i dette innlegget skal gis bort. Kanskje du blir den heldige?

Raija Uosikkinen sin Emilia vase for Arabia fra 1959 er svært populær. (Foto: Mats Linder)

Et av de siste varpene er en liten vase som jeg fant på min «nærbutikk» Tante Blå i Fredrikstad. Da jeg løftet vasen og så at prisen var 50 kroner måtte jeg bare slå til. Den er produsert på Arabia, og designet av Raija Uosikkinen. Serien heter Emilia (1959). Da jeg snakket med Nicklas Berfeld på Mother Sweden fortalte han at prisen på en slik vase i Sverige vanligvis ligger rundt 1 000 kroner.

Delikat liten brosje i messing, designet av Unn Tangerud for Uni David-Andersen. (Foto: Mats Linder)

Min favoritt bruktbutikk er Antik og Brukt Centralen i Fredrikstad. De har kun åpent i helgene. Så dit må jeg i hvert fall minst et par ganger i måneden. Oftest tar jeg turen dit søndag ettermiddag. Da er det litt roligere, og jeg kan snakke med folk uten å oppleve alt for mye stress. En av tingene jeg kjøpte spontant for lenge siden var en Unn Tangerud brosje i bronse i original emballasje. Vil huske jeg betalte et par hundre kroner, eller der omkring. Fin er den i hvert fall.

Torsten Christensen Fladmoes byste av Wilhelm Andreas Wexels er laget ved Bing & Grøndahl. (Foto: Mats Linder)

Vanligvis kjøper jeg ikke antikviteter. Men i sommer skjedde det. Tok en snarvisitt innom Tante Blå. Oppdaget et hode i hvit bisquit porselen til 75 kroner. Så straks at den var gammel, og ikke nyere krimskrams. På baksiden er den signert T. C. Flatmoe Eneret. Først trodde jeg den var laget ved Porsgrunds Porselænsfabrik. I Facebook-gruppen «Porsgrund porselen- Kjøp – salg – bytte» fortalte dog samleren Tor Buaas at den er laget ved Bing & Grøndahl. Motivet er den dansk-norske filosofen og teologen Wilhelm Andreas Wexels. Må si at bysten er verdt hver eneste krone, og vel så det. Mistenker den ble utført en gang i 1870-årene.

Finn Carlings bok Mennesket i søkelyset er med omslag av Erik Nordgreen. (Foto: Mats Linder)

Fra tid til annen kjøper jeg bøker kun på bakgrunn av omslaget. Denne boken derimot har jeg fått. Nå er ikke det så viktig. Det som er viktig er det fantastisk flotte omslaget, designet av danske Erik Nordgreen. Vi snakker om kunst i miniformat til demokratiske priser. Bonus er at boken er signert forfatteren Finn Carling.

Liten asjett med motiv av Kari Nyquist for Stavangerflint. (Foto: Mats Linder)

Inger Waage og Kari Nyquist har tegnet utallige motiver for Stavangerflint. Kvaliteten er dog nok så skiftende. Men denne lille asjetten traff hjertet. Anledningen er at motivet skildrer «husmoridyllen». Så er spørsmålet om det var en idyll… Det er uansett et herlig tidsbilde.

Ubrukte små brikker i eloksert aluminium, produsert ved Emalox. (Foto: Mats Linder)

I 1950-årene ble det populært med produkter i eloksert aluminium. Emalox var et av firmaene som hadde stor suksess. Opprinnelig med ting designet av Bjørn Engø. Disse brikkene finner man innimellom ubrukte i original emballasje. Så det er ikke snakk om kostbarheter. Men hva gjør vel det…

Lekker vase fra Arabia. (Foto: Mats Linder)

Jeg har en forkjærlighet for design fra 1950-årene. Også denne vasen fra finske Arabia ble kjøpt på Tante Blå. Prislappen var 65 kroner. Synes at både form og glasur spiller på lag med hverandre. Med andre ord – et harmonisk stykke kunstindustri. Dessverre har jeg ikke lykkes med å finne ut av hvem som designet vasen.

Blomsterlysestake i messing, produsert av Hans-Agne Jakobsson. (Foto: Mats Linder)

Er man det minste interessert i belysning så er det nesten umulig å ikke ha hørt om svenske Hans-Agne Jakobsson. For en del år siden ble relativt ordinære lysekroner i messing solgt for 10-30 000 kroner. Har man et mer normalt budsjett kan man heller bruke et par hundrelapper på denne skjønnheten. Jeg derimot kjøpte den for 50 kroner hos Antik og Brukt Centralen.

Fordi jeg bor i Fredrikstad skjer det innimellom at jeg finner ting laget ved PLUS. Tekstiler derimot er oftest blitt kastet når de er utvasket og umoderne. Dette motivet er designet av Kjersti Østbø og forestiller Gamlebyen i Fredrikstad. Noe blekt, men allikevel sjarmerende.

I 1972 laget Grete Rønning dekor med motiv fra Snorres saga for Porsgrunds Porselænsfabrik. (Foto: Mats Linder)

I 2022 var jeg med på å gi ut Hearts and Pines. En bok om designere og gjestekunstnere ved Porsgrunds Porselænsfabrik. Forlegger var Spriten Forlag. I den anledning kjøpte jeg dette fatet med motiv designet av Grete Rønning. Nå som fatet er fotografert så er det på tide at det får vandre videre.

Rolf Ølstad anheng i sølv og båndagat. (Foto: Mats Linder)

Sånn omtrent en gang i uken tar jeg turen innom Fretex i Fredrikstad sentrum. Der er mest klær. Men de har også småting. For rundt et år siden ramlet jeg over dette anhenget. Visste ikke hvem som designet det, så spurte Karina Øksdahl, som er en råtass på smykker. Hun svarte uten å blunke at det er Rolf Ølstad som står bak kreasjonen. 50 kroner var prisen. På Epla ligger et tilsvarende anheng ute for salg til 950 kroner.

Stilsikker formet skål av Lisbet Dæhlin. (Foto: Mats Linder)

Lisbet Dæhlin var en av Norges mest populære keramikere. Hennes store arbeider koster ofte flere tusen. Denne skålen derimot fant jeg rimelig i en bruktbutikk i Gamlebyen. Fordi jeg ikke trenger den, pluss at den er dokumentert, så skal andre få nyte Dæhlins kreasjon.

Populært krus fra finske Finel. (Foto: Mats Linder)

Et av mine favorittsteder i Gamlebyen er Fredrikstad Antikvariat. Der kan man være heldig å gjøre skikkelige varp. Synes at dette emaljerte kruset fra finske Finel var verdt prislappens 45 kroner. På Etsy ligger flere ute til salg for rundt 700 til 1000 kroner.

Om du har lyst å delta i trekningen av alle disse tingene så må du skrive en melding i kommentarfeltet under dette innlegget. Hvis du har ønsker om artikler, eller vil gi ris eller ros, bare skriv. Navnet på konkurransens vinner blir publisert her torsdag 15. september. The winner takes it all. Til lykke. Vinneren ble: Janicken von der Fehr

Fordi nettsiden er et idealistisk foretak setter jeg pris på om du ønsker å gi en donasjon. Det gjør du enklest ved å Vippse 527697 eller bruke kontonummer 6105 06 71819

Med det vil jeg si takk på forskudd. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819