FIGGJO OG STAVANGERFLINTPRODUKTREKLAME

For drøye ti år siden var det lite interesse for Figgjo og Stavangerflint. Da var det Porsgrunds Porselændsfabrik og Egersunds Fayancefabrik som folk betalte godt for. Nå er situasjonen annerledes. Men la oss ikke tenke på det, men heller fokusere på navn på de ulike servisene.

Hva heter serviset? Eller hva det dekoren? Når vi kommer til navn på form eller dekor på norske serviser går det ofte i surr. Formen har et form/støpenummer. Det er gjerne veldig usexy, som for eksempel 824. I dette innlegget står det for Kåre Berven Fjeldsaas tekanne. Nummereringen er oftest kronologisk. Det betyr at et lavt tall er tidlig i bedriftens produksjon. Men når en form gått ut av produksjon kan et tidligere form/støpenummer overføres til nyere produkter. Da blir det gjerne surr for oss som liker å kartlegge og datere produkter.

Mange tror for eksempel at Glory er navnet på et helt servise. Men det er dekoren brukt på et eller flere serviser. Når jeg sier flere skyldes det at en dekor kan først ha blitt produsert for et spesifikt servise (les form/støp), men senere er det blitt adoptert til andre former. Enkelte ganger kan de skape forvirring. Som eksempelvis Inger Waages Bambus dekor til Eystein Sandnes´ former. Eller Askeladden, også den av Eystein Sandnes for Porsgrunds Porselænsfabrik. Der har flere av Tias Eckhoffs former blitt brukt, men uten at det er blitt opplyst om.

Så lurer du kanskje på hvor løsbladsreklamen er merket «Figgjo Fajanse – Stavangerflint A/S»? Det skyldes at i 1968 fusjonerte de to firmaene og fikk et felles navn. I 1979 ble virksomheten ved Stavangerflint nedlagt og firmaet fikk navnet Figgjo.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Norrøna. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Norrøna. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: May. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: May. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Glory. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Glory. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Rolf Frøyland (dekor). Dekor: Viola. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Rolf Frøyland (dekor). Dekor: Viola. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form og dekor). Dekor: Nordkapp. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form og dekor). Dekor: Nordkapp. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Sera. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Inger Waage (dekor). Dekor: Sera. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Rolf Frøyland (dekor). Dekor: June. Produsert av Stavangerflint.
Kåre Berven Fjeldsaa (form) og Rolf Frøyland (dekor). Dekor: June. Produsert av Stavangerflint.