SIGRID ESPELIENGRENSEOVERSKRIDENDE KERAMIKER

Sigrid Espelien er en grenseoverskridende keramiker. Hun utforsker leirens beskaffenheter fra et teknisk, stedsspesifikt og historisk ståsted. Espeliens arbeider grenser til brukskunst, kunsthåndverk og konseptkunst.

Sigrid Espelien. (Foto: Christian Tviberg)

Sigrid Espelien (f. 1984) er utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (2005–2008) og Cranbrook Academy of Art, USA (2010–2012). I avgangsprosjektet «Tid» i 2008 utstilte hun støpte moduler i porselen. Disse var satt sammen til arkitektoniske landskaper. Til avgangsutstillingen i 2012 viste hun arbeidet «Coilism» (2012) der hun brukte langt flere materialer, deriblant valnøtt, funne objekter, keramikk og speil.

I 2014 begynte Espeliens fascinasjon for leiren som ble gravd opp i anledning byggeprosjektene ved Bjørvika i Oslo. Derfra fikk hun tilgang til store mengder lokal blåleire.

Sigrid Espelien. «Coilism». 2012 Avgangsutstilling, Cranbrook Academy of Art, The Cranbrook Art Museum, Bloomfield Hills, MI, USA. (Foto: Zachariah Szabo)

Espelien har samarbeidet med arkeologer og laget glaserte øreskåler og begere basert på funn fra senmiddelalderen. Hun har også laget håndslått murstein og små modeller av den nye bebyggelsen i Bjørvika, Barcode. Som den amerikanske konseptkunstneren Joseph Kosuth stiller hun spørsmål ved betrakterens oppfatning av historien og materialet. Hun knytter på den måten sammen middelalderens enkle levemåte med byutvikling og manglende håndverks- og materialestolthet.

Sigrid Espelien. «Bjørvikabyggeklosser for voksne». Keramikklosser laget av leire fra byggeplasser i Bjørvika, rå leire, printet illustrasjon og carrarramarmor. 30,5 x 61 x 10. Utstilt under Årsutstillingen 2016, Norske Kunsthåndverkere. (Foto: Kjell S. Stenmarch)

I 2016 deltok Espelien i et kurs sammen med Fortidsminneforeningen Indre Østfold om produksjon av ubrente leirstein som byggemateriale. Disse ble laget på samme måte som på 1800-tallet.

Sigrid Espelien. «Mjøstegl 2017». Murte skulpturer av vedbrent tegl av blåleire fra Vardal i Gjøvik, research og tegninger. Separatutstilling på Galleri Fjordheim, Gjøvik, september 2017. (Foto: Sigrid Espelien)

Sommeren 2017 initierte Sigrid Espelien prosjektet Mjøstegl. Sammen med venner og familie gravde hun opp blåleire som de bearbeidet. Leiren ble brent til murstein i en egen oppført vedovn. Høsten 2017 resulterte det i utstillingen Mjøstegl på Galleri Fjordheim, Gjøvik. KODE kjøpte utstillingens «Gulv» som består av 72 selvproduserte Mjøstegl med leire fra Vardal.

I sitt arbeide viser Espelien en tydelig forståelse og nysgjerrighet overfor den lokale leiren. Samtidig utforsker hun tidligere kulturer og setter fokus på kortreiste materialer, et tema som vært diskutert mye under 2010-tallet.


©Mats Linder / matslinder.no



Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819