NY LITTERATUR OG OM DET Å SAMLE

Jeg er storkonsument av litteratur. Det er stadig bestillinger som er i sving og pakker som skal hentes på Posten. Innimellom får jeg tilsendt gaver av personer som setter pris på nettsiden og jobben som blir utført. Her er smakebiter av siste måneders nyanskaffelser og noen tanker om å samle.

Aktieselskabet Fredericia Stolefabrik. (1927). Meget sjelden katalog med masse illustrasjoner og to prislister i tillegg.

Nå kan jeg endelig si at det nye biblioteket er ferdig strukturert. Det er omkring et år siden de siste bokeskene ble pakket ut etter hussalget. Konklusjonen er at ting tar tid. Den gang var det 60 meter litteratur. Nå har samlingen vokst til 70 meter. 10 nye meter er mye å administrere når alt annet i livet skal ha en normal flyt.

Elisabeth von Krogh : Krukker. (udatert). Spennende katalog med Kroghs monumentale arbeider.

Hva er den kollektive hukommelsen? I mitt liv er det til stor del trykt materiale samlet mellom to permer. Små historier laget av engasjerte mennesker som har noe på hjertet. Som de ønsker å videreformidle til oss andre. Disse historiene får et utvidet liv når jeg setter de sammen til nye historier. Om det så er tekster til nettsiden, Samler & Antikkbørsen, bokprosjekter eller annet.

Gode råd : for stell av klærne våre i krisetider. (udatert). Et spennende tidsdokument som forteller om hvordan man skulle passe på klærne under andre verdenskrig.

I mitt hode eksisterer drømmen om å skrive boken med stor «B». En faglitterær bok om norsk design og kunsthåndverk, tanker som ikke tidligere er blitt formulert. For å komme dit er det nødvendig å skape et annerledes bibliotek som danner grunnlaget for den type forskningsarbeid.

Lise Schønberg : Hummer og kanari. (2017). Innimellom får jeg bøker jeg ikke visste eksisterte. Tusen takk for boken Lise.

Nå er det rundt 15 år siden jeg aktivt begynte å kjøpe litteratur om design og kunsthåndverk. Den gang var det viktig å skaffe bøkene som «alle» bruker. Som for eksempel Norsk kunstnerleksikon og Norges kunsthistorie. Men etter hvert ble det viktigere å gå i dybden. Litteraturhenvisninger ble saumfart for å oppdage spennende titler. Prioriteringslister ble laget. På det verste brukte jeg omkring to timer per dag for å finne annerledes objekter på internettet.

Gemlas värld : en lekfull industri i skönhetens tjänst. (2006). I boken er en morsom sak jeg skal grave i etter hvert. Ingen flere kommentarer…

Alt etter samlingen vokst i forskjellige retninger er fokuset annerledes. De viktigste bøkene og tidsskriftene er mer eller mindre på plass. Nå prøver jeg å få tak i sjeldne produktkataloger, fagtidsskrifter, fotografier og alskens annen dokumentasjon.

De siste måneders samling kan virke ustrukturert. Men det er en sammenheng. Det skjønner man snart når ting blir satt på plass i bokhyllen der de har søstre og brødre som de snakker sammen med.


©Mats Linder / matslinder.no



Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Geir Tokle. (udatert). Liten katalog med Tokles arbeider.
Fredrikstad Stol- & Hengekøiefabrikk Haveparasolfabrikk Flaggfabrikk. (udatert) For ikke lenge siden fikk jeg denne og andre kataloger i gave. Alltid like hyggelig å vite at folk bryr seg.
Irene Nordli : The Porcelain Room. (2016) En god utstillingskatalog med hennes brutale porselensarbeider.
John Kandell. (1992). Kandell har tegnet en sofadivan som jeg  elsker. Derfor var jeg nødt å kjøpe denne lille boken.
Anne Thomassen. (udatert). Utstillingskatalog over porselensarbeider fra 2000-tallet.
Tone Vigeland : Jewelry Objects Sculpture. (2017). Trenger jeg en tredje bok om Tone Vigeland. Svaret er selvfølgelig ja…
Boda Bruks A.B. (1928). En katalog over bedre glass fra tiden. Kommer på nettsiden etter hvert.
Axel Einar Hjorth. (2011). Må jo bare kjøpe en bok om en av Sveriges fremste art deco formgivere.
Cold war modern design 1945-1970. (2008). Spennende bok om et tema som fascinerer meg.
Orrefors. (1924). Produktkatalog over Orrefors glass. Oversikt over hvem som tegnet de ulike produktene. Kommer på nettsiden etter hvert.
Forlags- eller haandverksmæssig bundne bøker. (1930). Boken er om bokbinder H.M. Refsum. Den innholder bla en del håndlaget papir. Har fra tidligere en feinschmecker bok om Refsum.
Den svenska möbeltilverkningen 1850-1950 : En småindustris framväxt. (2013). En faktatung bok som kanskje blir brukt i en eller annen sammenheng.
Valdres Sølvsmie A.S. (udatert). Ble først skuffet da jeg åpnet katalogen da det kun er tradisjonelt sølv. Men så er det en del interessante personopplysninger.
Vevopskrifter til bruk ved Alette Goldens husmorskole Oslo. (1936). Aldri hørt om husmorskolen, og heller ikke mye å finne om den. Regner derfor med at heftet er meget sjeldent.
Carl Malmsten : pionjär och traditionsbevarere. (1963). Heftet er utgitt av møbelprodusenten Bodafors. Det var utslagsgivende for at jeg kjøpte det.
Alders Hvile : Haandverkernes alderdomshjem i Oslo. (1929). Spennende å se sammenhengen mellom de gamle håndverkslaugene, til tidens støttefunksjoner og dagens samfunn med pensjonsordninger og forsikringssystemer.