MODUM GLASSINDUSTRISANDBLÅST GLASS OG SPEIL FRA ÅMOT

Det er gjort alt for lite for å finne ut av hvem som tegnet og produsert speil i Norge. Få produsenter er dokumentert. Fra 1950/60-tallet er det kanskje fremst Talgø og Andr. L. Riis som er kjent. 

I denne brosjyren fra Modum Glassindustri er det også avbildet en del sandblåst glass. Utførelsen gir inntrykk av å være fra sent 1940-tallet til tidlig 1950-tallet. Det estetiske uttrykket er nok så tradisjonelt og ligner på mye av hva man ellers ser fra tiden. Da var Hadeland Glassverk med designere som Arne Jon Jutrem, Benny Motzfeldt og Hermann Bongard mer innovative.

Det er også en del speil i brosjyren som relativt enkelt kan tidfestes til 1950-tallet. Formene er organiske og følger tidens motebilde.

Så kommer vi til noen speil som er strammere i formen. Bak de beste speilene opplyses det om at Sten Borge er designeren. Hva vi har kjennskap til har han også tegnet en del lamper for T. Røste & Co. Ellers er det nok så sparsomt med informasjon om Sten Borge. Men vi må anta at det er arkitekt Sten Borge som er født i 1936 og som er bosatt i Drammen.

Det er viktig at distriktene forsker i sin egen designhistorie for å skape et større nasjonalt bilde. I dag er det et alt for stort fokus på Oslo-området. Jeg mener det er en oppgave for Drammens Museum å kontakte Sten Borge og finne ut av hva han ellers har tegnet. 


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697