NORSKE STOLERNY BOKKOMMER SNART

Har du noen gang fundert over hvorfor stolen ser ut som den gjør? Snart får du svaret. Om noen uker kommer boken «Norske stoler», forfattet av møbeldesigner Svein Gusrud og undertegnet.

I Norge er det svært lite litteratur om design. Det er et paradoks da det aldri tidligere er blitt skrevet så mye om design som nå. Dessverre driver de kulørte magasinene oftest med kopivirksomhet. De skriver om de samme tingene, om og om igjen. De samme lampene og møblene resirkuleres så mye at man blir kvalm.

Derfor ønsker vi at boken «Norske stoler» kommer til å skape en større forståelse for norsk designhistorie, og særlig stolen. Introduksjonen tar utgangspunkt i stolen fra vikingtid, over til kubbestolen og forklarer på en enkel måte laugssamfunnet og håndverkstradisjonene. Videre blir vi kjent med overgangen fra håndverksmøbler til industriproduksjon.

Ellers er boken oppdelt i tiår – 1950-tallet, 1960-tallet, 1970-tallet og helt til i dag. Vi har fordelt de ulike tiårene. Jeg er ansvarlig for introduksjonen og frem til 1980. Svein Gusrud derimot har skrevet om perioden fra 1980 til i dag. Som designer og professor i møbeldesign har han fulgt møbelfaget på kloss hold i mer enn 50 år og har derfor en inngående kunnskap om utviklingen.

Grafisk design er utført av Aina Griffin og Susanne Brochmann. Og jeg kan bare si at de har gjort en ypperlig jobb. Likeså har redaktør Janne Scavenius gjort en fantastisk jobb.

Boken utgis av Solum Bokvennen, og lanseres i begynnelsen av september.


©Mats Linder / matslinder.no