MÖLNLYCKETEKSTILER MED ET SNEV AV PORSELEN

Carl-Harry Stålhane. La Plata. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)

I denne lille trykksaken fra Mölnlycke Väfveri blir vi kjent med et knippe flotte tekstiler utformet av kjente utøvere, fremst fra porselensindustrien. Dette er tidstypiske ting som oppleves like relevante i dag som for 60 år siden.

Å jobbe på kryss og tvers av materialer kan føre til positive overraskelser. At Mölnlycke Väfveri samarbeidet med porselensindustrien om å utvikle mønster kan likevel synes overraskende. Tanken var at fabrikken ønsket å komponere mønster og farger med utgangspunkt i serviser som var aktuelle på markedet på daværende tidspunkt.

Gustavsberg, Rörstrand og Upsala-Ekeby var ledende i svensk keramisk industri på midten av 1900-tallet. Deres designere Carl-Harry Stålhane, Hertha Bengtsson, Sven Erik Skawonius og Stig Lindberg stod bak flesteparten av mønstrene.

Kaisa Melanton og Bibi Breger derimot var tekstildesignere, mens Anders Beckman regnes som en av de fremste svenske grafiske designerne under 1900-tallet. Deres mønster synes ikke å ha tatt utgangspunkt i porselensmønster. Denne lille trykksaken er ikke datert. Men det er sannsynlig å tro at den er fra andre halvdel av 1950-årene.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Kaisa Melanton. Domino. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Hertha Bengtsson. Ribbor. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Sven Erik Skawonius. Prisma. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Stig Lindberg. Pergola. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Stig Lindberg. Piké. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Bibi Breger. Maxim. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Sven Erik Skawonius. Romantica. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Bibi Breger. Lotus. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Anders Beckman. Mare. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Hertha Bengtsson. Rundlar. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)
Carl-Harry Stålhane. Fältspat. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv) 
Anders Beckman. Sole mio. Mölnlycke Väfveri. (Mats Linders arkiv)