UPSALA-EKEBYGLASERTE BLOMSTERPOTTER

Upsala-Ekeby var under store deler av 1900-tallet en av Sveriges største keramikkprodusenter. Flere anerkjente formgivere jobbet for firmaet. Deriblant Mari Simmulson, Vicke Lindstrand og Anna-Lisa Thomson.

Upsala-Ekeby ble opprinnelig etablert i 1886 som Ekeby bruk. De tidlige årene laget firmaet fremst takstein og fliser til kakkelovner. I 1910-årene ble produksjonen omstilt til å omfatte pryd- og bruksgjenstander som krukker, fat og boller. I denne perioden og de kommende tiårene var Allan Ebeling og Vicke Lindstrand to av deres viktigste designere. En viktig del av produksjonen var enkle krukker i avslepen funkis stil. I 1936 ble Gefle Porslinsfabrik inkorporert og i 1942 Karlskrona Porslinsfabrik likeså. I 1964 ble også Rörstrand en del av konsernet.

Etter andre verdenskrig satset Upsala-Ekeby alt mer på prydgods. Mari Simmulson, Anna-Lisa Thomson og Ingrid Atterberg bidro sterkt til firmaets popularitet. Simmulsons fat i mørk chamottekeramikk med motiver i kraftige emaljeglasurer ble en stor og viktig suksess. Etter hvert gikk det nedover for Upsala-Ekeby og i 1977 ble produksjonen nedlagt og i 1980 ble firmaet oppkjøpt av et investorselskap.  


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819