GUNNAR NYLUNDKERAMIKK FOR RÖRSTRAND

Gunnar Nylund var i mellomkrigsårene en av Sveriges mest anerkjente keramiske formgivere. Hans servisegods i oppmyket funksjonalistisk drakt var populære og solgte godt. Brosjyrens keramikk i chamotte var mer kostbar og slo an hos middelklassen.

Nylund-chamotte ble lansert i 1936 ved Rörstrands søsterbedrift AB Lidköpings Porslinsfabrik (ALP). Det var samme år som Rörstrand flyttet store deler av produksjonen fra Stockholm til Lidköping og Nylund ble firmaets nye kunstneriske leder.

Avisene var positive til lanseringen av «Nylund-chamotte». Göteborgsposten skrev at ”Nylunds rustika serie av chamottegodset i flammande eller kinesiskt gråvita glasyrer liksom även det oglaserade godset är strålande dekorativt som innsatts i moderna interiörer.” Damernas Värld skrev at ”den grova levande massan dekorerar också sig själv på ett sätt som i de flesta fall gör all annan dekor överflödig.”  

Gunnar Nylund uttalte selv om sin serie at ”Det är liksom något av naturen själv som återges med denna grova mystiska yta. En naturlig och enkel effekt som besannar ordspråket «att det enkla och naturliga står sig bäst i längden.»


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819