MØBELDAGENE 1973 – KONKURRANSE OG MESSE

Ukjent designer. Motto: Heng opp. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)

Hva var siste nytt på det norske møbelmarkedet i 1973? Hadde du besøkt Møbeldagene 73 på Sjølystmessen i Oslo så hadde du fått svaret. Typisk for tiden var møbler i brunbeiset tre, stripete stoff og materialkombinasjoner som stål og hud.

Bjørn A. Larsen, Terje Meyer og Per Ødegaard. Kontorarbeidsseksjon. Motto: 1 x 2. Førstepremie Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)

I anledning messen arrangerte også Bransjerådet en møbelkonkurranse. I alt ble det innlevert 95 forslag. Flere av landets ledende møbeldesignere deltok. I januar 1973 ble resultatet offentliggjort. Trioen Bjørn A. Larsen, Terje Meyer og Per Ødegaard vant førstepremie med forslaget 1 X 2. Men vi ser også enkelte navn som forsvant like fort som de dykket opp. I hvert fall i det offentlige søkelyset.


Jan Erik Lindgren. Motto: Binders. Annenpremie Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)

Den helt ferske Jan Erik Lindgren som fortsatt studerte ved SHKS leverte forslaget Binders som resulterte i annenpremie. Særtrekket med Binders er de laminerte delene som ligner på sammenslåtte stifter. Serien ble kort tid etterpå produsert av Hove Møbler.

Olav Rolv Tysnes. Klappstol. Motto: Z. Annenpremie Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. Stolen ble senere produsert av Møre Lenestolfabrikk som modellene S1 og S2.

Annenpremie ble det også på Olav Rolv Tysnes for klappstolen Z. Stolen ble senere produsert av Møre Lenestolfabrikk under navnet S1 og S2. Ifølge Elisabeth Ekjord i Bonytt var det flere kassettsystemer og enkle møbler for alle innredningsbehovunder messen. «Kunden kan bestille serien med eller uten beis og stoff etter valg. På denne måten skifter serien karakter fra det rustikke til det eksklusive, alt etter ønske og behov.»

Ingmar Relling. Motto: Tema A. Tredjepremie Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)

Ingmar Relling deltok med flere møbler under Møbeldagene. Deriblant med Rest og Fjord. En ny modell var Nye Adolf Relling. Vi må anta at navnevalget var en foreløpig arbeidstittel. Adolf Relling var broren, tillike sjef for Rastad & Relling Tegnekontor. Ingmar Relling deltok i konkurransen med stolen Tema A som fikk tredjepremie.


Erling Revheim. Armlenestol. Motto: 55/R. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)

Erling Revheim deltok med stålrørstolen 55/R. For stolen fikk han hederlig omtale. På tross av at 1970-årene lenge er blitt uglesett er det fra dette tiåret vi har flere av de største suksessene. Som Ekornes´ Stressless og Peter Opsviks Tripp Trapp for Stokke.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Ingmar Relling. Motto: Tema B og Tema C. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)
Ukjent designer. Motto: Rex. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)
Ukjent designer. Motto: Multiplex. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)
Ukjent designer. Motto: 121066. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)
Truls A. Kolstad. Motto: Party. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)
Ukjent designer. Motto: Kari 131264. Bransjerådets Møbelkonkurranse 1972/1973. (Ukjent fotograf)