JAGA KIELLANDDYRENE I AFRIKA

I 20 år produserte stofftrykkeriet på PLUS noen av de mest spennende tekstilarbeidene. Unge kunstnere fikk muligheten til å prøve seg frem innenfor ulike kunstuttrykk. Folk likte det de så og kjøpte omtrent like fort som verkstedet klarte å produsere.

PLUS stofftrykkeri i Fredrikstad «fostret» mange kjente utøvere. Deriblant Gro Bergslien, Kari Fronth, Kjersti Østbø, Gro Jessen og Turid Holter, for å nevne noen. Mindre kjent derimot er polskfødte Jaga Kielland. Hun kom til PLUS i begynnelsen av 1970-årene. Hennes tekstiler var en kombinasjon av folkloristisk popkunst og optiske repetisjoner.

Kiellands serie Dyrene i Afrika ble godt mottatt. De illustrerte elefanter, sebraer, løver, flodhester og krokodiller.  Motivene ble trykket på linlerret i kvadratisk format, tenkt til puter. Dyrene var kraftig stilisert og komponert over vertikaler og svakt avrundede former. Fargekombinasjonene var overraskende kraftige og kunne fungere som blikkfang og ikke minst til glede for barna.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819