JAKT ETTER BRUKTSKATTER I GÖTEBORG

Göteborg er den svenske vestkystens hovedstad. Lilla London som byen også blir kalt ble grunnlagt i 1621. For meg er Göteborg et lite skattekammer der jeg ofte finner små gullkorn i antikvariater og bruktbutikker.

Fargerikt svensk glass er å få kjøpt hos Fåfängan Antik. (Foto: Mats Linder)

Å reise med tog fra Oslo til Göteborg tar i underkant av fire timer. En tur som kan fylles med lesing eller samtaler med andre reisende. Boken Mor om natten ble tatt med og skulle leses da det viste seg at personen som satt ved min side var en hyggelig, kulturinteressert mann bosatt i Malmö.

I Sverige finner man ofte rimelige retro-tepper. Deriblant hos Myrorna. (Foto: Mats Linder)

I stedet for å fordype meg i Niels Fredrik Dahls bok gikk praten om opera, litteratur, fotografi, natur og trykkpresser. Under reisens gang ble ikke et eneste blikk viet mobiltelefonen. Det var som å reise flere år tilbake i tid.

Hos Fåfängans Antik kan man kjøpe Hertha Bengtssons populære Blå Eld. (Foto: Mats Linder)

Hensikten med turen var i grunn å komme vekk fra hverdagens normale gjøremål som å lese og skrive. Heller gå på utstillinger, drikke en kaffe på en kafé og oppsøke noen bruktsjapper. Føle på roen og bevege kroppen i sakte mak.

Du kan gjøre mange varp hos Antiquaria. (Foto: Mats Linder)

Første stopp var Antiquaria antikvariat i Teatergatan, et steinkast unna Avenyen og drøye hundre meter fra Röhsska Museet. Der koster alle bøker priset opp til 500 kroner kun 50 kroner. Ulempen å reise med tog ble et faktum. Spørsmålet om hvor mange bøker det er mulig å bære oppsto sånn helt plutselig.

Betalte kun 50 kroner for disse to bøkene hos Antiquaria. (Foto: Mats Linder)

Etter å ha lusket rundt i antikvariatet en drøy halv time endte jeg opp med fem bøker. Spennende var Giuseppe Liveranis bok Italiensk Majolika for Allhems Förlag fra 1958. Den skal brukes som bakgrunnsstoff til en artikkel om majolika for Store norske leksikon. Det samme skal Ulf Thomas Mobergs bok Markku Salo´s Glass.

Kriminelt billig…. 150 kroner for bøkene om Bertil Vallien, Karin Bjørquist og Carl Hårleman hos Antiquaria. (Foto: Mats Linder)

Når jeg er i Sverige ser jeg muligheten for å finne gode bøker om svenske formgivere. En praktbok om glasskunstneren Bertil Vallien for 50 kroner var et virkelig varp. Likeså boken om Karin Björquist. Begge fra forlaget Carlssons. I tillegg fristet Carl Hårleman – människan och verket fra Byggförlaget.

Vasen av Nils de Barck fra ca. 1905 kjøpte jeg for ca. 20 år siden av antikvitetshandler Åsmund Svendsen for 30 kroner. Barcks arbeider omsettes svært sjelden. (Foto: Mats Linder)

Etter en lett middag på hotellrestauranten kom Bukowskis designekspert Andreas Siesing innom på en kaffe. Kort tid etter Siesing gått kom Love Jönsson som er sjef for Rian Designmuseum. Vi snakket om design og museumsvirksomhet. For meg som bor i Norge er det viktig å få input fra utlandet. Samtidig fikk jeg donert et par keramikkvaser av Andreas Schneider og Nils de Barck til museet.

Fåfängan Antik i Haga er nesten alltid fullstappet i helgene. (Foto: Mats Linder)

Dagen etterpå gikk jeg til den koselige bydelen Haga, som ligger drøye femten minutter gange fra Avenyen. Der var første stopp Antikvariat Röda Orm. På tross av et godt utvalg så var det ingenting som fristet. Derimot var betjeningen utmerket og det ble en kort samtale om produktkataloger og ymse bokprat.

Et lite varp var dette Cathrineholm-fatet til 75 kroner. (Foto: Lilly Linder)

Neste stopp i Haga var Fåfängan Antik. Allerede utenfor butikken stoppet vi ved en funnbord. Vi så allerede på ti meter avstand at det lå noe gjenkjennelig. Grete Prytz Kittelsens fat for Cathrineholm med Fjær-dekor var priset til 75 kroner.

250 kroner for den største kjelen med Lotus-dekor må betegnes som meget rimelig. (Foto: Mats Linder)

Under bordet var den største Cathrinehom-kjelen med Lotus-dekor til 250 kroner. På tross av meget gunstige priser var konklusjonen at begge Cathrineholm-tingene skulle få stå til vente på en heldig samler.

Fire Cohr lysestaker ble kjøpt hos Fåfängan Antik. (Foto: Mats Linder)

På det samme bordet var også fire danske metall lysestaker i 50/60-talls design. De var stemplet Cohr, som er et anerkjent firma. På tross av litt slitasje fristet prisen som var 25 kroner stykk. Til vanlig koster de rundt 100-150 kroner stykk. Nå skal de gis bort som gave til noen som fortjener positiv oppmerksomhet.

Erik Höglund har påvirket mange skandinaviske glassdesignere. Kjøpt hos Fåfängan Antik for 60 kroner. (Foto: Mats Linder)

Rett ved siden av lysestakene var en askeskål i blått formblåst glass. Stilen var typisk for den anerkjente svenske glassformgiveren Erik Höglund. Prislappen på 60 kroner var også meget grei. En normal utsalgspris er rundt 200–250 kroner.

Fredrik Kaysers stol kan kjøpes hos Bebop Antik. (Foto: Bebop Antik)

Neste stopp skulle bli Hagas høydepunkt – Bebop Antik. Det viste seg dessverre at de lagt ned butikken. Siden noen måneder har de kun nettside og selger blant annet på Instagram. Som plaster på såret ble det lunsj på vegetarrestauranten Solrosen i Kaponjärgatan 4 A. Det ble en reise tilbake til 1994 da jeg var der sist gang og så min musikalske helt Freddie Wadling.

Veldedighetsbutikken Myrorna finnes i mange svenske byer. (Foto: Mats Linder)

Ikke langt fra Solrosen i Haga er veldedighetsbutikken Myrorna. Myrorna er tilsvarigheten til norske Fretex. Butikken i Järntorgsgatan 10 er over fire etasjer. Den første etasjen er fylt med ting og ting.

Stig Lindbergs flotte kasserolle i Terma-serien kostet kun 45 kroner. (Foto: Mats Linder)

Overraskelsen var stor da vi oppdaget at prisene var meget rimelige. Til sammenlignet med Fretex som de siste årene hatt en tendens til å skru opp prisene alt for mye. Her kunne vi gjort flere godkjøp. Som en Stig Lindberg kasserolle i Terma-serien til 45 kroner. Eller hva med en fin vase fra Arnold Wiigs Fabrikker til 49 kroner.

En skinnjakke til 429 kroner ble med til Fredrikstad. (Foto: Lilly Linder)

Denne dagen vant fornuften over lysten. Så i stedet for å svi av penger på ting som kommer til å samle støv fant jeg en strøken svensk skinnjakke fra 1970-tallet fra Malung. En bygd som er kjent for sine klær i skinn. Prisen var hyggelige 429 kroner.

Boksalget hos Antikvariat Faust pågår ytterligere noen uker. (Foto: Mats Linder)

Siste stopp for denne reisen var Antikvariat Faust i Geijersgatan 5. Der møttes jeg av bokstavene REA, som på norsk betyr SALG. Da jeg var der i sommer gikk jeg bananas og kjøpte masse produktkataloger.

Muligheten til godkjøp hos Antikvariat Faust er meget stor. (Foto: Mats Linder)

Nå viste det seg at butikken skal rehabiliteres og alle bøker under 500 kroner koster 50 kroner per stykk. Kjøper man 10 bøker betaler man kun 250 kroner. Det var derfor lagt opp til for å fylle kofferten, pluss mer enn så.

Mönster Zjivago skjorta fra Stilmönster og Husqvarna fra 1967 kostet kun 25 kroner hos Faust. (Foto: Mats Linder)

Første avdelingen som ble saumfart var den for tekstiler. Her fant jeg et utrolig artig mønster for «Zjivago skjortan» fra 1967 i tidstypisk stil. I tillegg kjøpte jeg noen hefter med broderioppskrifter.

Usikker på om Lars Hillersbergs politiske klassiker «För Sverige ur tiden» er til salgs hos Faust. (Foto: Mats Linder)

Antikvariat Faust selger også en del antikviteter og kuriosa. Kanskje det høres merkelig ut, men forelskelsen var stor da jeg oppdaget to herretruser fra finske Finnwear fra omkring 1970 i original emballasje. Med prislappen fra det svenske varehuset EPA så var de så retro som mulig er. De viste seg å koste mer enn jeg var villig til å betale. Ellers er Lars Hillersbergs bilde av svenske-kongen en klassiker. Kanskje den blir med hjem ved neste besøk?

Bøkene om Barbro Nilsson, Jacob Ängman og Olle Ohlsson kostet 75 kroner hos Faust. (Foto: Mats Linder)

Blant de mangfoldige varpene var to bøker om svenske sølvdesignere – Jacob Ängman og Olle Ohlsson. En liten bok om tesktildesigneren Barbro Nilsson var også et velkomment tilskudd til samlingen.

I alt kjøpte jeg 24 bøker og hefter hos Faust. (Foto: Mats Linder)

Mesteparten av de kjøpte bøkene omhandlet svensk glass og keramikk. To kataloger fra Orrefors med objekter fra 1980-årene var både spennende og informative. Et lite varp var boken om glassdesigneren Bengt Orup. Normalpris for boken er omkring 300 kroner. Nå betalte jeg kun 25 kroner. Konklusjonen fra denne korte turen er at Göteborg innfrir – som alltid.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819