VINGREKLAME OVER DØRVRIDERE

La oss tørke støvet av en viktig designgjenstand – dørvrideren. Her ser vi på en rekke modeller fra Mosse-bedriften Ving.

Beslag- og låsvareprodusenten Ving i Moss hadde en solid produksjon. Variasjonen var stor og kvaliteten høy. Dessverre er det lite kjennskap om hvem som tegnet for Ving. Unntaket er Birger Dahl. Han står bak blant annet dørvrideren 8363 og en bandyskøyte. Det er trolig at Dahl også formga dørvrideren 8162–8562, som minner om 8363.

Ving ble etablert i 1905 som Christiania Staal & Jernvarefabrik av Petter Fr. Rosenvinge. I 1914 flyttet firmaet til Moss. Firmaet fikk senere navnet Wilhelm Rosenvinge og etter hvert Ving. Christiania Spigerverk kjøpte både Ving og lås- og beslagsprodusenten Trio i 1969. I 1971 ble bedriftene slått sammen til firmaet TrioVing. En tid etter sammenslåingen flyttet Trio-delen av firmaet til Moss for felles produksjon. Metallco hadde tidligere blitt en del av det felles foretakende.

I 1994 kjøpte svenske ASSA TrioVing og i 2007 fikk firmaet fellesnavnet TrioVing ASSA ABLOY og senest i 2018 byttet firmaet navn til ASSA ABLOY Opening Solutions Norway.

Samtidig som TrioVing ble ett firma ble modellene fra de to firmaene solgt under den nye merkevaren. Som for eksempel dørvridere og andre beslag til Bjørn A. Larsen og Tias Eckhoff som tidligere ble produsert ved Trio. Oslo-firmaet Molo produserer i dag flere av Larsen og Eckhoffs design.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819