VATNE LENESTOLFABRIKKBROSJYRE FRA 1955

Vatne Lenestolfabrikk var lenge en av landets fremste møbelprodusenter. Deres møbler i hud av Fredrik Kayser og Sigurd Resell var i toppsjiktet. Men som de fleste i bransjen begynte også Vatne nok så anonymt. Heldigvis forandret Gerhard Berg på situasjonen.

Rastad & Relling Tegnekontor. 155. Vatne Lenestolfabrikk.

Gerhard Berg hører til generasjonen møbeldesignere som bidro til å heve kvalitetsnivået hos de norske møbelfabrikkene. På Statens håndverks – og kunstindustriskole fikk han den nødvendige utdannelsen. Ikke lenge etter Berg var ferdig fikk han jobb hos Ingmar Relling.

Gerhard Berg. 208. Vatne Lenestolfabrikk.

I november 1954 skrev Berg kontrakt med Vatne Lenestolfabrikk. Bedriften var på daværende tidspunkt nok så akterutseilt med tanke på innovasjon og form. I kontrakten ble det nevnt flere oppgaver. Deriblant utbedre eksisterende møbler, utforme nye modeller som manglet i produksjonen og lage en ny kolleksjon til møbelutstillingen under Abelhaugen i Oslo i 1955.

Forsiden til Vatnes brosjyre fra 1955 er tegnet av Gerhard Berg.

At Gerhard Berg var en allsidig designer skjønner man da han også utviklet nytt reklamemateriall for Vatne, som denne brosjyren, der han laget illustrasjoner og layout.

Gerhard Berg. Varia. Vatne Lenestolfabrikk.

Mest kjent fra 1955-kolleksjonen er Varia, der seksjoner kunne kjøpes enkeltvis eller flere samtidig, alt etter økonomi eller behov. Berg selv hadde den selv da han bodde på hybel sammen med broren Jakob. Varia var ikke bare moderne med tanke på flerbruksfunksjonalitet, men også i valget av tekstiler. På møbelutstillingen i de gamle tilfluktsrommene under Abelhaugen ble sofaen vist med et ensfarget stoff med kontrasterende svart på endene. Senere ble Varia ofte trukket med det stripete Istapp-stoffet fra danske Unika-Væv.

Torsten Johansson. 220. Vatne Lenestolfabrikk.

Omtrent samtidig som Berg kom til Vatne begynte fabrikken produsere svensken Torsten Johanssons modell 220. Hva jeg har kjennskap til så er det ingen som tidligere omtalt modellen som et lisensprodukt. Den minner unektelig om en lenestol han formga for danske A. J. Iversen i 1951. Forskjellen er beina som er en smula annerledes i Vatne-varianten.

Gerhard Bergs modeller 200, Florida jr. og 212 ble utviklet på Vatne i 1955.

Interessent er Florida jr. som Berg designet som en videreutvikling av den eksisterende modellen Florida, dog med bein designet av Torsten Johansson, tilsvarende de Johansson designet til lenestolen for A. J. Iversen.

Gerhard Berg. Cuba. Vatne Lenestolfabrikk.

Få av modellene Gerhard Berg formga for Vatne under de hektiske månedene kan ses på som nyskapende. Likevel var perioden formativ for den videre utviklingen. Dette var første gang Berg jobbet som selvstendig designer der han samtidig ble tildelt mange andre ansvarsområder.

190. Vatne Lenestolfabrikk.

De kommende årene fikk Bergs karriere et skikkelig løft. Møblene ble eksportert til USA, Tyskland og andre land. Samtidig var tiden på fabrikken svært viktig for Vatnes veivalg. De satset videre på å jobbe med flere av tidens ledende møbelformgivere.

Om du er interessert i lese mer om Gerhard Berg kan boken om han bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697