VIKEN MØBELFABRIKK OG FREDRIK KAYSER

Nå kan du nyte en fantastisk fin liten brosjyre fra Viken Møbelfabrikk. Her finner du flere av Fredrik Kaysers klassikere. Nevnes bør Hertug og Diplomat.

Viken Møbelfabrikk var fra 1956 til 1966 en av Fredrik Kaysers viktigste oppdragsgivere. Sammen skapte de noen av periodens beste møbler. Sentral i produksjonen er Hertug-serien. Den består av spisebord, spisestoler og skjenk. Den opprinnelige varianten fra rundt 1957 er meget tidstypisk for 1950-årenes uttrykk. Dørene til skjenken er svakt buede, likeså vangene. Det organiske formspråket følges opp i stolens ellipseformede ryggbrett. Senere ble serien videreutviklet i en helt ny retning. Til møbelmessen i Stavanger 1962 annonserte Viken med tre ulike Hertug-skjenker. I perioden fra oktober 1962 til juni 1963 omarbeidet Fredrik Kayser Hertug-serien.

Blant Kaysers andre høydepunkter for Viken er seksjonen Diplomat. Den ble antagelig designet i 1962 under modellnummer 800 som «byggesystem». Intensjonen var å skape et veggsystem som skulle gli inn i ethvert interiør. Opphenget var godt skjult og enkelt å montere.

I brosjyren opplyses det dessverre ikke om hva Kayser designet. Jeg mistenker at de store skapene er tegnet av andre. Likså har jeg en følelse av at enkelte rygger til stolene er designet etter ønske fra fabrikken. De er veldig annerledes enn Kaysers vanlige produksjon.

Om du vil lese mer om Fredrik Kayser kan boken bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697