10 NORSKE RETRO SERVISER

Det er ikke alltid så lett å vite hva som er inn blant norske serviser. Retro-trenden er i stadig bevegelse. I denne artikkelen er det derfor satt søkelyset på klassikere av designerstjerner som Inger Waage, Nora Gulbrandsen og Hermann Bongard, bare for å nevne noen.

En slager i Egersunds Fayancefabriks produksjon er dekoren Gul Svane. Eller, stopp en hal… Ved nærmere undersøkelser i Egersunds produktkatalog fra 1937 er faktisk Citronglasur med sølv oppført som navn på dekoren. Vi kan derfor konkludere med at Gul Svane er et senere påfunn.

Blant mine personlige favoritter er Hermann Bongards Vulcanus servise med A La Carte dekor. I de beste dekor-kombinasjonene viser Bongard at han hører hjemme i det internasjonale toppsjiktet. Kanskje derfor Figgjo eksporterte relativt mye i 1960- og 1970-årene?

Som barn av 1970-årene så er det umulig å ikke like Turi Gramstad Olivers dekor Folklore. Når det er sagt så kan jeg røpe at om ikke lenge kommer en bok om hennes virke. Samtidig er det viktig å nevne Grete Rønnings servise Octavia for Porsgrunds Porselænsfabrik. Å kun velge én servise av Nora Gulbrandsen har vært selvplaging.

Stavangerflint hadde mange fine serviser på repertoaret. Tok derfor en av de mest kjente dekorene, Bambus av Inger Waage. Designer av form til Utstein og Flamingo var selveste Eystein Sandnes.

Ønsker du å lære deg mer om norske serviser og dekorer så kan du kjøpe Rune Stubruds bøker HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Hermann Bongard. Dekor: A La Carte. Form: Vulcanus. Figgjo. Ca. 1960. (Foto: Blomqvist)
Grete Rønning. Form: Octavia. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1977–1980. (Foto: Blomqvist)
Inger Waage (dekor) og Eystein Sandnes (form). Dekor: Bambus. Form: Utstein og Flamingo. Stavangerflint. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist)
Muligens Thorbjørn Feyling. Dekor: Citronglasur med sølv (Gul Svane). Egersunds Fayancefabrik. 1930-årene. (Foto: Blomqvist)
Nora Gulbrandsen. Modell: 1877. Dekor: 777. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1930-årene. (Foto: Blomqvist)
Ragnar Grimsrud. Form: 400 – Morgedal. Dekor: Sissel. Figgjo. Ca. 1954. (Foto: Blomqvist)
Anne-Marie Ødegaard. Dekor: Amari. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1970-årene. (Foto: Blomqvist)
Kåre Berven Fjeldsaa. Form: Kongstein. Dekor: Brunette. Stavangerflint. 1960-årene. (Foto: Blomqvist)
Tias Eckhoff. Form: Glohane. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist)
Turi Gramstad Oliver. Dekor: Folklore. Figgjo. Ca. 1970. (Foto: Blomqvist)