ARNE LINDAAS FOR PP – #1 ARNE LINDAAS ARKIV

Er du nysgjerrig på hva som er blitt designet på Porsgrunds Porselænsfabrik. Da må du ta en kikk. Her er mye du garantert aldri sett tidligere.

I 2009 intervjuet jeg Arne Lindaas for tidsskriftet Samler & Antikkbørsen. Vi fant tonen og snakket om å møtes ved en senere anledning. Dessverre døde Lindaas i 2011, og det ble kun med det ene møtet.

Arne Lindaas. Håndmalte unika. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1953.

I ettertid så er jeg blitt godt kjent med familien Lindaas og skrevet bok om Arne Lindaas. De siste 10 årene har de valgt å donere store mengder arkivmateriale til meg. Sist høst fikk jeg de siste restene, som var rundt ti meter.

Arne Lindaas. Trykte dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1953.

Foreløpig har jeg ikke rukket å sortere eller arkivere materialet slik jeg ønsker. Først når et par arkivskap er kommet på plass går jeg i gang med oppgaven.

Arne Lindaas. Trykte dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1953.

Allikevel har jeg bestemt meg for at med ujevne mellomrom se hva som er av skatter etter multikunstneren Arne Lindaas. Da skal de skannes og avfotograferes for så å legges ut på nettsiden.

Arne Lindaas. Håndmalt dekor. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1953.

Arne Lindaas arbeidet for en mengde firmaer, som PLUS, Magnor, Porsgrunds Porselænsfabrik, Norway Designs, pluss at han leverte bidrag til utallige bedrifter.

Arne Lindaas. Vase. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1953. Servisedelene Det Riflede og Glohane er designet av Tias Eckhoff.

I dette innlegget har jeg valgt å fokusere på dekorer og former han laget for Porsgrunds Porselænsfabrik. Mange av bildene er tidligere ikke publisert. Flere av produktene er unika og finnes i kun et eksemplar. Jeg har etter beste evne prøvd på å datere Lindaas design.

Vil samtidig passe på å takke familien Lindaas som valgte å donere arkivet til meg i stedet for Nasjonalmuseet. Det er en stor glede å kunne ta del av et slikt materiale fra en av 1900-tallets mest sentrale norske formgivere.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Arne Lindaas. Dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Bonbonniere. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Håndmalt urne. Spesialbestilt gave til «Vikingdronningen», norskættet fra USA. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1955. H. 60.
Arne Lindaas. Unika. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1953.
Arne Lindaas. Trykt dekor. Porsgrunds Porselænsfabrik. 1953.
Arne Lindaas. Små skåler. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Små skåler. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Fiskeformede skåler. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Trykte dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1953.
Arne Lindaas. Trykte dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik. Ca. 1953.
Arne Lindaas. Trykte dekorer. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Smørbrikker. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Smørbrikke. Porsgrunds Porselænsfabrik.
Arne Lindaas. Smørbrikker. Porsgrunds Porselænsfabrik.