PORSGRUNDS PORSELÆNSFABRIKPRODUKTKATALOG FRA 1931

Er du fan eller samler av ting fra Porsgrunds Porselænsfabrik så er denne produktkatalogen fra 1931 en liten gullgruve. Her finner du produkter som var i produksjon helt tilbake til 1880-årene og frem til 1931.

Spennende med denne oversikten er at den viser til et paradigmeskifte i Porsgrunds designpolitikk – før og efter Nora Gulbrandsens tiltrede som designer ved bedriften. Før Nora G kom til PP i årsskiftet 1927/1928 var dansken Hans Flygenring kunstnerisk leder. Han sto for en stil som var i overgangen mellom jugend og nyklassisisme. Allikevel klarte han aldri å sette dype spor i firmaets designlinje.

Foreningen Brukskunst så lenge på PP som et firma i kunstnerisk forfall. Derfor propagerte Jacob Prytz og Thor Kielland for Nora G som ny kunstnerisk leder. Etter effektiv overtalelse overbeviste de firmaets ledelse til å ansette henne. Med PPs deltakelse ved Bergensutstillingen i 1928 markerte de seg som en av landets viktigste designbedrifter.

Ellers er det interessant å se på tavle 36 og 37. De er tapetsert med modeller i serien Nordisk, eller dragestil som vi kjenner det som i dag. I 1930-årene gikk Thor Kielland i krig mot dragestilen i utstillingen Kampen mot dragen, på Kunstindustrimuseet i Oslo. Men det er en helt annen historie.

Av en eller annen grunn så er det veldig vanskelig å få tak i gamle, originale PP produktkataloger. Så om du har i ditt eie og ønsker å avhende så kan du gjerne skrive en melding i kommentarfeltet. Ønsker å dele flere kataloger her på nettsiden.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819