GRYTHYTTANS KLASSISKE UTEMØBLER

Har man som meg vokst opp i Sverige har man garantert hatt rumpen trygt plassert på setet til en stol fra Grythyttan Stålmøbler. At firmaets møbler også blitt produsert i Norge er det derimot ikke mange som har kjennskap til. I denne produktbrosjyren fra 1959 får vi et godt innblikk i deres produktutvalg.

Grythyttans møbler som ble laget i samarbeid med Moelv Brug ble markedsført som Moelven Sommermøbler. (Foto: Magnus Aasbrenn)

Grythyttan Stålmøbler begynte lage møbler i 1930. Allerede det samme året deltok de på den viktige Stockholmsutställningen. Utstillingen regnes for å være funksjonalismens gjennombrudd i Skandinavia. Grythyttan viste A2 i boltstål og tre, en stol designet av Artur Lindqvist. Armstolen ble straks en populær modell som spredde seg fra nord til sør. Andre tilsvarende modeller ble utviklet etter hvert. Typisk for møblene var det enkle og ærlige designet.

Hyggelig kolleksjon med Soffa 6, Fåtölj A2, Fåtölj B2 og Stol 1.

Det var antagelig omkring 1950 Moelven Brug begynte produsere flere av Grythyttans modeller på lisens. Det er ikke kjent hvorfor, men det kanskje skyldes daværende importrestriksjoner. I stedet for importert vare så ble de laget på lisens, og på så måte gikk man rundt restriksjonene. Men det kan jo vært slik at samarbeidet startet allerede før andre verdenskrig. Det finner vi kanskje ut av ved et senere tidspunkt. I 1956 skrev for øvrig Ringsaker Blad at Moelven levert 20 dekkstoler til dampskipet Skibladner i samarbeid med Grythyttan.  

Den elegante hvilestolen Siesta er tidstypisk for 1950-årene.

En i mange tilfeller bortglemt designer er Rune Monö. Han var sammen med blant andre Folke Arström og Ulf Hård af Segerstad grunnlegger av Svenska Industridesigner (SID) i 1957. Tidligere hadde han jobbet for SAAB´s designavdeling. Ellers er Monø kjent for utviklingen av matvarekjeden ICA´s logotype, og etter hvert deres bedriftsidentitet. Mindre kjent er derimot Monös Fjärilen for Grythyttan. Utemøbelserien omfattet to stoler (F 45 og F 46) og to bord (P 50 og P 52). Stolene var i metall med sete og rygg i flettet plastbånd. Bordene kom med plater som kunne brettes sammen. Den ene bordplaten var i gult og hvitt, mens den andre kom i rødt og hvitt. Tanken var at fargene skulle tilpasses den enkelte stol. Grythyttan markedsførte stolene slik: ”Fjärilen – de ekslusive sommermøbler for det fordringsfulle publikum.”

Rune Monös Fjärilen finner man innimellom hos auktionsfirmaet Bukowskis.

Kan for øvrig nevne at Nisse Strinning som sto bak String-hyllen også designet utemøbler for firmaet. Ønsker du å kjøpe Grythyttans møbler kan du være heldig på Finn. Men så produserer firmaet fortsatt noen av klassikerne, i tillegg har de flere forhandlere i Norge – les HER.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


En samling med noen av Grythyttans mest populære modeller, som den klassiske A2.
Møblene i R-serien i stålrør var langt lettere en A-serien som kom i solid stålbolt.
Elegante lakkerte stålrørstoler med plastnetting, mens hvilestolen var med så kalt Ödeborgsnät.