REVISJON 2019 – EFFEKTIVT OG MORSOMT

2019 var svært produktivt. Usikker på om jeg noensinne har laget så mye materiale som sist år. Opplever også at kvaliteten har holdt et jevnt nivå. I stedet for å stresse har jeg ventet inn og prøvd å ligge i forkant av leveringer. Det er en god følelse. Og ikke minst bra for blodtrykk og hodepine.

Etter noen tøffe år så oppleves det som at livet har begynt å forme seg i den retningen jeg ønsker. Ikke minst er det viktig å disponere tiden slik at stressnivået blir mindre. Helsen har ikke alltid vært prioritert.

I anledning jeg begynte å skrive for OBOS-bladet laget de en sak om mitt bibliotek. (Faksimile: OBOS-bladet)

Biblioteket er i løpet av året blitt trimmet. Når nytt materiale kommer inn så finner det straks sin naturlige plass i systemet. At det har vokst fra 60 meter til mer enn 80 meter på to år har til tider vært en utfordring. Men nå er alt under kontroll. I sommer ble det kjøpt inn store mengder litteratur. Mye takket være dere lesere som donerte en god slump med penger. Det pågår en kontinuerlig digitalisering av «deres» materiale.

I tillegg til fagartikler for Samler Antikkbørsen lager jeg også saker fra bruktbutikker og samlere. (Faksimile: Samler & Antikkbørsen)

For Samler & Antikkbørsen har jeg skrevet 13 fagartikler. Vanskelig å trekke frem kun én favoritt da det er flere jeg er veldig fornøyd med. Mye arbeid ligger bak følgende artikler; Bjørn Ianke (S&A 2/2019), Anna-Greta Eker (S&A 3/2019), Willy Johansson (S&A 5/2019), T. Røste & Co. (S&A 8/2019) og artikkelen om 1950-tallet (S&A 7/2019). Til dere som ikke abonnerer på Samler & Antikkbørsen synes jeg dere bør gjøre det da det er mye spennende stoff man ikke finner andre steder. Du blir abonnent her.

Første artikkel i OBOS-bladet var om brødskjæreren EVA. (Foto: Mats Linder)

I år var det første året jeg jobbet som skribent for OBOS-bladet. Der har jeg en Retro-side i hver utgave. Temaene har vært om Ekstremstolen og Sigvard Bernadotte sitt mønster Virrvarr, for å nevne et par. Det er lagt opp til 9 artikler i året, og i 2019 ble det totalt 5 stykk. Å skrive for OBOS-bladet er spesielt gøy da artiklene når ut til hundretusener med lesere.

Gleder meg til boken om Halden-keramikk kommer. (Foto: Mats Linder)

I tillegg har det blitt en del småjobber. Deriblant som konsulent for en nyetablert møbelprodusent, pluss artikler for Ekornes, Kunsthåndverk og NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening). Har også skrevet en artikkel til en bok om Halden-keramikk som kommer i 2020.

Er svært fornøyd med boken om Bruksbo Tegnekontor. (Foto: Bjørn-Kowalski Hansen)

På bokfronten ble det to publikasjoner. Først en liten bok om Konrad Galaaen for Spriten forlag i mars. Så kom den etterlengtede boken om Bruksbo Tegnekontor i desember på Form Forlag (kan bestilles her). I tillegg skulle en bok om Tias Eckhoffs år som designer for Porsgrunds Porselænsfabrik blitt utgitt. Den kommer senere, men manuset ble ferdigstilt i vår. Sitter nå og sjonglerer med flere bokprosjekter som skal finansieres. I tilfelle det er noen som ønsker å bidra økonomisk er det bare å ta kontakt. Vi trenger sårt bøker om norsk design og kunsthåndverk.

Alltid morsomt å følge statistikken på SNL.

Det ble også et rekordår med tanke på skriveaktiviteten for Store norske leksikon. Produserte i overkant av 270 000 tegn, som er nesten 30 prosent mer enn i 2018. Som tidligere er jeg i toppsjiktet i produksjonsnivå  blant de mer enn 700 fagansvarlige. Det er alltid gøy å pushe seg selv. Men mest av alt et det en ære å være fagansvarlig i et nasjonalt leksikon som at på til er gratis å bruke.

Ble plutselig hektisk å rekke bli ferdig med alle innlegg til årets julekalender.

Så er det selvfølgelig nettsiden. Det ble totalt 495 048 sidevisninger, til sammenligning med 420 750 i 2018. Mest lest i løpet av 24 timer var Norske seksjoner fra 1940 til 1940 som hadde 2 387 sidevisninger. I alt ble det publisert 126 innlegg, hvilket betyr et nytt innlegg omtrent hver tredje dag. Konklusjonen er at den totale mengden artikler og innlegg som blir lagt ut her overstiger hva de norske kunstindustrimuseene produserer i løpet av et år. Jeg mener museene har en jobb å gjøre for å nå ut bredere enn de gjør i dag. De kan heller ikke skryte på seg veldig stor bokproduksjon…

Ferieturen til Stockholm resulterte i mange nye (les brukte) bøker. Som denne om svensk funkisglass.

Fra en profesjonell synsvinkel ønsker jeg mer tid til å lese og forske enn siste årene. Å grave seg ned i ny materie er fantastisk morsomt. Det er der utfordringene ligger. Stange hodet i veggen og bli forbanna fordi man ikke finner «the missing link».

Nesten hele Linder-slekten møtte hverandre i sommer. (Foto: Mats Linder)

Fordi jeg aldri avlegger nyttårsforsett, skal jeg ikke forplikte meg til å bli mer sosial, jobbe mindre, begynne trene eller finne en partner. Tiden får heller vise hva som kommer til å skje i 2020.

Ja, ja… nå er årsrapporten overlevert og selvskryten vil ingen ende ta. Vil bare si at om du har glede av jobben som blir gjort her på nettsiden så setter jeg pris på om du ønsker å bidra. Donasjoner kan Vippses «527697» eller så er det mulig å bruke bankkonto «6105 06 71819». Samtidig ønsker jeg å takke dere alle for både gaver og vist interesse.

Håper du har lyst å følge reisen videre inn i år 2020. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


LISTE OVER DE MEST VISTE INNLEGGENE I 2019:

1. Hadeland Glassverk – katalog fra 1933 (10 504 sidevisninger)

2. Hadeland Glassverk – produktkatalog fra 1965 (6 917 sidevisninger)

3. Hadeland Glassverk – produktkatalog over vin- og glasserviser (5 895 sidevisninger)

4. Gustav Bahus – produktkatalog fra tidlig 1960-tallet (4 732 sidevisninger)

5. Norske seksjoner fra 1940 til 1970 (4 694 sidevisninger)

6. Egersunds Fayancefabriks Co. produktkatalog 1937 – del 1 (4 205 sidevisninger)

7. De «glemte» kvinnene (4 084 sidevisninger)

8. Hadeland Glassverk – omfangsrik produktkatalog fra 1955 (3 848 sidevisninger)

9. På jakt etter bruktskatter i Göteborg (3 505 sidevisninger)

10. Musling-stolen fra Vik & Blindheim (3 337 sidevisninger)