PEDEKKOFTER FRA 1965

I Norge har det eksistert ufattelig mange tekstilbedrifter. Nå er de aller fleste bortglemt, deriblant Pedek. I denne folderen får vi et lite innblikk i deres produksjon.

Bergensfirmaet Petersen & Dekke´s Tricotagefabrikk, senere kalt Pedek, ble etablert av Christian Petersen og Johan J. Dekke i 1887. I 1914 spant fabrikken rundt 186 000 kilo ullgarn, i tillegg var det en stor produksjon av stoff. Det følgende tiåret kjøpte man inn interlockmaskiner til produksjon av undertøy og badedrakter i fløyelsmakko (fineste bomull). Under andre verdenskrig benyttet Pedek cellull som delvis erstatning for vanlig ull. På begynnelsen av 1950-tallet satset firmaet alt mer på eksportmarkedet og man hadde rundt 300 arbeidere og 35 funksjonærer. I 1965 fusjonerte Pedek med firmaet P. Christensen og i 1976 ble produksjonen på Hop i Bergen avviklet.

Spennende med denne folderen er at den viser nyheter fra 1965. Navnet på de fleste koftemønster er med norske stedsnavn, som Geiranger, Lom og Kautokeino. I folderen opplyses det om at det er ledende, norske designere som står bak mønstrene, men hvem de var opplyses det dessverre ikke om.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819