GANNREKLAME FRA TIDLIG 1950-tallet

Det er svært få bevarte produktbrosjyrer og –kataloger fra norske keramikkprodusenter fra før 1960. Gann er ikke noe unntak. Det gjør det vanskelig når man skal komme med korrekt informasjon rundt designere, modellnavn og årstall.

Ganns Potteri & Teglverk, bedre kjent som Gann, ble etablert i 1873 i Sandnes. Den første tiden laget de fremst husholdningsvarer som krukker, tekanner og fat. I 1926 begynte firmaet å lage eksklusivere keramikk. Arne Jørgensen ledet avdelingen den gang. Han ble assistert av Magne Stueland og Asbjørn Jahr.

Denne brosjyren derimot ble trolig trykket tidlig på 1950-tallet. Sannsynligvis til en av Norway Designs utstillinger i Chicago. Du spør kanskje hvorfor jeg tror det. Det skyldes at brosjyren er illustrert med et fly som flyr fra Sandnes til Chicago. Brosjyren har proveniens Per Tannum som var en av initiativtakerne til salgsutstillingen Norway Designs for Living som første gang gikk av stabelen i Chicago i mai 1951.

Så var det det der med de ulike keramiske arbeidene som er avbildet i brosjyren. Form og dekormessig hører de hjemme i 1930/40-tallet. Men jeg tror at de er fra etter krigen, i en tid da de fleste norske keramikkprodusentene var kunstnerisk akterutseilt.

Det er også en annen ting jeg tenkt på. En av vasene (330/109) er med motiv av et vikingskip. Jeg antar at det skal illustrere Leiv Eiriksson. Han som reiste over Atlanterhavet omkring år 1000. Kanskje Gann helt enkelt ønsket å fremheve nordmennenes betydning ved å si at det faktisk var vi som «oppdaget» Amerika, og ikke Kristoffer Columbus. Samtidig kanskje det var en flørt med alle som er norskættet i Chicago-området.


©Mats Linder / matslinder.no