REVISJON 2016 – HVA VAR DET EGENTLIG SOM SKJEDDE?

2016 var et svært aktivt og produktivt år. Jeg har derfor bestemt meg for å få oversikten over galskapen. Etter oppsummeringen begynte jeg å tenke på om jeg har en bokstavkombinasjon. Men det har jeg ikke, jeg er kun rammet av et nerde-gen.

1-mats-linder

6. januar 2016 lanserte jeg nettstedet matslinder.no Intensjonen var å drive folkeopplysning med forhåpningen om å nå ut til flest mulig mennesker. Jeg hadde satt meg et hårete mål – 100.000 sidevisninger i løpet av året. Hvordan det var mulig visste jeg ikke. I forkant av lanseringen analyserte jeg Instagram. Det er fordi jeg hørt at det var der det skjedde. Så første mål var å få 1000 «følgere» i løpet av én måned. Etter intens jobbing klarte jeg målet i løpet av tre uker, og det resulterte i at jeg ble en snakkis i vintage designmiljøet. Det viste seg dog at det førte til haugevis med «likes», men få lesere på matslinder.no Så jeg trappet etter hvert ned aktiviteten på Instagram.

Folkekjære Lisa Larsson på Röhsska i Göteborg, 2016. (Foto: Mats Linder)
Folkekjære Lisa Larson på Röhsska i Göteborg, 2016. (Foto: Mats Linder)

Jeg hadde lovet meg selv at jeg ikke skulle bli aktiv på Facebook. Men etter noen forsøk der viste det seg at hvis jeg skulle nå ut til et større og bredere publikum var jeg nødt å etablere min egen lille plattform på FB. I løpet av kort tid så jeg at statistikkens piler pekte oppover da alt flere var innom for å lese artikler og innlegg. Markedsføringen hadde lykkes. Da 2016 var omme hadde matslinder.no oppnådd 180.000 sidevisninger. Med andre ord 80 prosent mer enn det hårete målet. Totalt publiserte jeg 217 artikler/innlegg i 2016 på nettstedet.

2-mats-linder

I 2016 begynte jeg også skrive for Store norske leksikon på nett (snl.no). Jeg har alltid vært en stor fan av leksikonet, og hadde selvfølgelig papirutgaven før den ble digitalisert. Men at jeg en gang skulle få skrive for SNL hadde jeg aldri trodd, en svenske uten akademiske titler eller tilsvarende bakgrunn. Det hele startet nok så klønete. Den første artikkelen jeg skrev begynte med at jeg slettet alt som tidligere var skrevet om temaet. Resultat – en nødsamtale fra sjefsredaktøren om at det må jeg ikke finne på å gjøre igjen. Litt stresset over å dumme meg ut igjen satte en liten støkk i meg. Men så tok jeg et dypt magadrag og mannet meg opp og tenkte at det er love å gjøre feil.

Løvaas & Wagle på Galleri Format i Oslo, 2016. (Foto: Mats Linder)
Løvaas & Wagle på Galleri Format i Oslo, 2016. (Foto: Mats Linder)

Da jeg startet som fagansvarlig for SNL ble jeg tildelt én kategori – ”Norsk interiør- og møbeldesign”. Mitt budsjett var satt til 20.000 tegn. Det tilsvarer rundt 4.000 ord med mellomrom. Etter kort tid hadde jeg svidd av alle tegn, og begynte å bli urolig for at jeg ikke fikk gjort så mye jeg hadde satt meg som mål for året. Jeg gikk ned på mine bare knær og ba sjefredaktør Anne Marit Godal om å få flere tegn. Hun så at jeg var aktiv og fikk et større budsjett, og i tillegg fikk jeg en ny fagkategori – ”Glass og keramikk”.

3-mats-linder

Etter en stund fant jeg ut at jeg må arbeide med leksikonet på to måter. Jeg ønsker å skrive nye artikler, men jeg er også nødt å rydde opp i artikler jeg mener fungerer dårlig. Eller som redaksjonen på SNL sier – bort med papirleksikonpreget.

I mer enn 10 år har jeg aktivt bygget opp et fotoarkiv. Her er et lite innblikk i noen av mine egne fotografier av Tone Vigelands smykker fra PLUS-tiden.
I mer enn 10 år har jeg aktivt bygget opp et fotoarkiv. Her er et lite innblikk i noen av mine egne fotografier av Tone Vigelands smykker fra PLUS-tiden.

I oktober hadde jeg mast meg til og brukt opp 160.000 tegn. Endelig følte jeg at jeg begynte få kontroll over mine to fagkategorier. Samtidig dykket muligheten opp om å overta to nye fagkategorier – ”Industridesign” og ”Interiør- og møbeldesignere”. Jeg takket ja til forespørselen og fikk ytterligere 40.000 tegn og var nå kommet opp i 200.000 tegn. De ble snart brukt opp, men der var det stopp. Det viste seg at jeg med min produksjon var den mest aktive av alle de 500 fagansvarlige på SNL i 2016. I 2017 har de startet med å gi meg 200.000 tegn, så får vi se hvor det ender.

6-mats-linder

Jeg har siden 2001/2002 vært tilknyttet Samler & Antikkbørsen som frilans skribent. Der har jeg takket være et positivt samarbeid med redaktør Atle Kildebo fått frie hender til å skrive om mye av det jeg er interessert i. I 2016 resulterte det i at jeg skrev 145 artikkelsider for S&A. Av alle artikler er det «oppdagelsen» av den bortglemte, norskamerikanske designeren Erling ”Eric” Olsen som jeg er mest stolt over. Det tok meg to år før alle puslebrikkene falt på plass og jeg fikk avsluttet artikkelen. I tillegg produserte jeg alt materiale til «Prishåndboka 2018» som ble utgitt i oktober av Samler & Antikkbørsen.

rr-forsider
Boken om Rastad & Relling Tegnekontor ble trykket i 1000 eksemplarer.

Kanskje viktigst av alt i 2016 var at jeg og noen venner etablerte Form Forlag. Vi hadde gått lei av at norske forlag og museer ikke tar sitt ansvar og produserer nok bøker om norsk design og kunsthåndverk. Først ut var min bok om Rastad & Relling Tegnekontor, som er resultat av alle i forlaget sitt engasjement. Uten offentlig støtte klarte vi å få til en bokutgivelse, som attpåtil fikk vanvittig mye og positiv mediedekning. Om ikke lenge kommer vår andre bok – Arne Lindaas. Også den skrevet av undertegnet. I tillegg har jeg flere halvferdige bokmanus som nå skal vurderes og finansieres.

7-mats-linder

Noen har munndiarré. Jeg derimot er en nok så isolert person som elsker å skrive. Det gir meg en stor glede å sitte med nesen i bøker og oppdage nye ting og få dele de med andre. Samtidig må jeg takke for all støtte jeg fått av alle dere lesere, og ikke minst alle som hjulpet meg. Ingen nevnt, ingen glemt, men en stor klem til dere alle.

Håper dere ønsker å følge veien videre i 2017. Hilsen Mats.