BORTGLEMT NORSK DESIGNERGJENOPPDAGET

I mer enn to år har undertegnet gått og båret på en hemmelighet. En oppdagelse som snart kommer til å sette spor i norsk designhistoriefortelling. Hele artikkelen er nå å lese i tidsskriftet Samler & Antikkbørsen.

Dette er bakgrunnshistorien bak hvordan jeg kom Erling ”Eric” Olsen på sporet:

I 2014 var jeg på Fasvo Bruktmarked i Fredrikstad for å fotografere ting for Samler & Antikkbørsen. Av en tilfeldighet la jeg merke til en liten art deco hundefigur som jeg lånte med meg hjem til fotografering.

Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling "Eric" Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.
Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling «Eric» Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.

Undersiden av hunden var med merkingen fra den engelske produsenten Spode og tilleggsstemplet Onyx. Min nysgjerrighet ble vekket, og jeg tenkte at kanskje det var mulig å finne ut hvem som formgitt figuren.

Merkingen til Erling "Eric" Olsens figur.
Merkingen til Erling «Eric» Olsens figur. (Foto: Mats Linder)

Noen dager senere satt jeg bak datamaskinen og skrev inn ”Spode+onyx” i søkefeltet. Øverst blant alle treff var hjemmesiden til Spode Museum Trust. Linken førte meg til en side om bedriftens periode fra 1901-1966. Der kunne jeg lese at på 1930-tallet hadde de ansatt en modellør ved navn Eric Olsen. Navnet hørtes veldig norsk eller dansk ut, men fordi jeg aldri hørt om noen norsk porselensdesigner ved navn Eric Olsen satte jeg en knapp på at vedkommende var dansk, eller hadde danske foreldre.

Som en ren ryggmargsrefleks søkte jeg videre på nettet, og skrev inn ”Spode+Eric Olsen”. Denne gang kom jeg til hjemmesiden til Spode History. Der var det en artikkel om Eric Olsen. Til min overraskelse kunne jeg lese: ”Eric Olsen was born in Norway in 1903.”

Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling "Eric" Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.
Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling «Eric» Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.

Plutselig satt jeg der bak skrivebordet med hakeslepp. Tankene begynte plutselig å fare rundt. Hadde jeg kommet over en norsk designer som vi ikke blitt oppmerksom på i Norge, men som var kjent i utlandet? I artikkelen på Spode History sin hjemmeside kunne jeg fortsette å lese om Eric Olsen. Han hadde studert ved ”Oslo School of Art”, St. Martin´s School of Art i London og ved fajansestudioet på Sévres i Frankrike.

Erling "Eric" Olsens hundefigur for Spode.
Erling «Eric» Olsens hundefigur for Spode. (Foto: Mats Linder)

Videre leste jeg at han arbeidet som designer ved den internasjonalt meget anerkjente engelske produsenten Wedgwood. Han var også kjent som Erling Olsen i Spodes arkiver. I løpet av noen få minutter gikk jeg fra hakeslepp til total forvirring. ”Hvordan kan det være mulig at en nordmann som arbeidet for både Spode og Wedgwood ikke er kjent og omtalt i noen norsk litteratur. Kan det egentlig være mulig?”

Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling "Eric" Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.
Faksimile fra Mats Linders artikkel om Erling «Eric» Olsen i Samler & Antikkbørsen 7/2016.

Jeg velger å stoppe her. For er det noen gang som dere skal kjøpe Samler & Antikkbørsen, så er det nå. Artikkelen om Erling ”Eric” Olsen er over hele åtte sider og fullstappet med illustrasjoner.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819