JULEGAVEKATALOG FRA 1969

Nå er det ikke lenge igjen til jul. I den anledning begynner mange å planlegge årets julegaver. Noen velger derimot å droppe gaver, mens andre kjøper brukte. Uansett hva du går for så kan det være spennende å se hva som lå under juletreet i 1969.

I 1969 laget Norsk Engros & Import A/S en fargesprakende julegavekatalog. Den bugnet av flotte produkter for mor og far. Det må vi vel tørre å si da det ikke er noen leker å finne. Uansett. Her er det et vell av kjente produkter og merkevarer.

Jeg ble umiddelbart tiltrukket av Magnor Glassverk som annonserte for «Årets mannfolkgave : Snapskoffert.» Jeg vet ikke hva det er med Magnor. Men det synes som det lille tettstedet nær svenskegrensen likte å skape produkter knyttet til drikking. Enkelte husker kanskje Arne Lindaas´ karaffel HB, der bokstavene kunne tolkes som hjemmebrent eller Harlem Brundtland (landsmoderen Gro).

De som har ett skarpt blikk og god hukommelse ser straks annonsene for de sammenslåtte bedriftene PorsgrundEgersund og Figgjo FajanseStavangerflint. Dette var på et tidspunkt da norsk keramisk industri strevet, og fire fabrikker ble etter hvert til to.

Det er ingen designernavn som er oppført i annonsene. Derfor kan jeg nevne at i hvert fall disse står bak noen av kreasjonene; Kåre Berven Fjeldsaa, Eystein Sandnes, Arne Tjomsland, Nils Aa. Sivertsen, Willy Johansson, Turi Gramstad Oliver, Hermann Bongard, Grete Prytz Kittelsen, Konrad Galaaen og Grete Rønning.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819