STAR FRA STOKKESJELDEN PRODUKTKATALOG

Endelig har jeg fått tak i en produktkatalog med mange av Arnt Landes Star-stoler for Stokke. Nå kan vi komme til bunns med hvilken stol som er Mini Star, Swing Star, Senior Star og så videre.

Arnt Lande. Modell: Senior Star. Produsert av Stokke.

Det er ikke rart at det går surr i navn på ulike møbler. Noen er så like at det er vanskelig å se forskjell fra den ene til den andre. Derfor er det greit å ha en produktkatalog som fasit.

Arnt Lande. Modell: Mini Star og Swing Star. Produsert av Stokke.

Arnt Lande var Stokkes første ansatte designer. I Eldar Høidals bok om Stokke ble Lande sitert: «Skal en modell som er «god» også selges i et rimelig antall, så er det nødvendig at modellen tilpasses produksjonsapparatet. Dermed kan man oppnå en gunstig pris som igjen fører til et større salg, større produksjonsserier og følgelig en mer rasjonell utnyttelse av produksjonsapparatet.»

Arnt Lande. Modell: Combi Star og Combi Star Luxe. Produsert av Stokke.

Som andre møbelprodusenter i slutten av 1950-årene satset også Stokke på hvilestoler. Omkring 1959 lanserte de den vippbare hvilestolen Vipp.

Arnt Lande. Modell: Norstar og Sagastar. Produsert av Stokke.

Lande og Stokke utviklet konseptet videre. I 1960 ble Combi Star lansert. Til forskjell fra Vipp var det mulig å regulere sittestillingen i flere posisjoner på Combi Star ved hjelp av et håndtak plassert under setet.

Arnt Lande. Modell: Starlett og Telstar. Produsert av Stokke.

Markedet var voksende i dette stolsegmentet. Dermed kunne Stokke utvikle Telstar (1964) og Swing Star (1965). Swing Star var en nyskapende hvilestol da det var den første hvilestolen i Skandinavia som kunne roteres 360 grader, samtidig som det var mulig å regulere stolen i ulike sittestillinger.

Arnt Lande. Modell: Topp Star og King Star. Produsert av Stokke.

Per dags dato har jeg ikke prøvd å finne ut av hvor mange modeller som ble designet i Star-serien. Til det må man følge produksjonen fra første til siste modell. Og den oversikten har jeg dessverre ikke på skrivende tidspunkt.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819