A. GRASAASENS FABRIKKERTIDLIGE MØBLER

Fra tid til annen blar jeg i permer og finner ting jeg glemt jeg har. I dag «fant» jeg noen gamle fotografier fra A. Grasaasens Fabrikker. De fikk meg til å tenke over hva av historier som kan nøstes opp i.

Hvem som designet Kosebenken for A. Grasaasens Fabrikker er ukjent.

Firmaet A. Grasaasens Fabrikker ble etablert av Anders Grasaasen. Men opprinnelsen virker foreløpig noe diffus. I følge Oslo Handelsregister ble hans firma Norske Bruksmaskiner, A. Grasåsen registrert 3. juli 1953. Opplysningene om driften var knappe – «akter å drive handel og produksjon med forretningskontor i Oslo». 5. april 1956 er han registret med et annet firma – Husmornytt – A. Grasåsen.

Klaffebordet Bord P.5. tar lite plass og var praktisk for små leiligheter. Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

I Oslo Adressebok fra 1956/1957 er han oppført under firmaet Norske Bruksmaskiner, med «transp.materiell» og «kjøkkenutstyr». På nåværende tidspunkt finner jeg derimot ikke noen form for etablering av firmaet A. Grasaasens Fabrikker. Det kan kanskje skyldes at firmaets registrerte navn var annerledes enn navnet man drev under. Noe som fortsatt er vanlig.

Hans Brattrud. Grorudstolen. Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Men nå til fotografiene. Min første iakttagelse var at fotografiet av Hans Brattruds Grorudstolen indikerer at det var prototypen. Ved nærmere betraktning er sveiseskjøter godt synlige. Likeså er buen i overgangen til de fremre bein svarte etter de blitt oppvarmet manuelt. Det samme fotografi er for øvrig brukt i Bonytt 11-12/1958, og hva jeg har kjennskap til er dette den første annonsen over Grorudstolen. Kan for øvrig nevne at Grorudstolen fra 1958 kom i fire varianter.

«Stoppet stol». Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Samtidig så stusser jeg over to bilder av snarlike stoler. Beina minner sterkt om Grorudstolen, dog ikke like koniske bein. Den ene er med stoppet sete. Mens den andre er med sete i laminat.

«Laminat stol (rød, blå, gul, grå, sort)». Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Da jeg for en del år siden snakket med Hans Brattrud fortalte han at det var han som designet Grorudstolen. Da hadde jeg prøvd i rundt åtte år på å finne ut av mysteriet. Hadde jeg hatt kjennskap til disse to stolene da hadde jeg selvfølgelig spurt han om de også.

Arne Trageton. Rullett. Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Blant fotografiene er også tevognen Rullett av Arne Trageton. Denne Trageton er for meg ukjent. Men ved noen kjappe søk på nettet finner jeg en Arne Trageton, født i 1935, som kan være en aktuell kandidat. Om det er samme person så skal han ha studert ved lærerskolen i trearbeid ved Statens Husflidsskole, Blaker. I en reklame fra 1957 for Norsk Korrespondanseskole uttaler Trageton at han er møbelsnekker. Tevognen Rullett er for øvrig avbildet i samme annonse i Bonytt som Grorudstolen.

«Taburett – stoppet». Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Ellers så er det nok så vanskelig å uttale hvem som tegnet for A. Grasaasens Fabrikker. Ser man på firmaets tidlige produksjon, som for eksempel «Taburett – stoppet», så mangler den kunstnerisk egenart. Det er nok så trolig at den er laget etter samme form som ved andre fabrikker (les kopiert).

«Standard bord». Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Samme kan vi vel si om to kjøkkenbord – «Standard bord» og «Fasanbord». Forskjellen sammenlignet med tilsvarende bord med plate i Respateks er at de har koniske bein, akkurat som Grorudstolen. Hvis vi skal la fantasien løpe fritt så kanskje Anders Grasaasen ga Hans Brattrud i oppdrag å tegne bord som kunne komplettere Grorudstolen. Svaret tror jeg derimot vi aldri kommer til å få.

«Fasanbord». Produsert av A. Grasaasens Fabrikker.

Fra begynnelsen av 1960-årene begynte A. Grasaasens Fabrikker å benytte seg av mange dyktige formgivere og arkitekter. Som Sigurd Resell, Cato Mansrud, Arnstein Arneberg og andre.

Mer om de arkitekttegnede møblene fra A. Grasaasens Fabrikker kan du lese om HER.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819