UKJENT BENNY MOTZFELDT FILM OPPDAGETGAVE FRA NORWAY DESIGNS

Hva skal man gjør med unikt kulturarv? Først er det viktig å få bevart det. Så er det viktig å få spredd det til flest mulig mennesker. Det er på så måte vi holder norsk kultur i live.

Fin bok om danske Stelton. (Foto: Mats Linder)

For kort tid siden fikk jeg en e-post fra Runa Boman, daglig leder ved Norway Designs. Hun skrev at «Som du kanskje har fått med deg, skal Norway Designs flytte til nye lokaler om kort tid. Vi får dessverre ikke plass til å ta med oss alt vi har her i butikken i dag, og vi driver nå en storstilt opprydding.»

Nydelig omslag til bok om Scandinavian design på japansk. (Foto: Mats Linder)

«Jeg har litt bøker og noen kataloger som jeg ikke kommer til å ta med videre. Er du interessert i dette? Jeg kan sende deg et bilde av ryggene på det jeg har, og hvis du vil overta det, så er det ditt! Gi beskjed hvis du kunne tenke deg å se mer på dette, så sender jeg bilde av det jeg har.»

Hyggelig bok om Arne Jacobsen. (Foto: Mats Linder)

For en del år siden fikk jeg en fantastisk gave av Runas mor, Liesel Boman. Det var arkivet etter hennes far, legendariske Per Tannum. Han etablert blant annet Bruksbo, Bonytt, Norway Designs, Tannum Møbler, bare for å nevne noen.

Nanna Ditzel var en fantastisk designer. (Foto: Mats Linder)

At jeg ble gira er å underkommunisere hva jeg følte etter Runas e-post. Svarte følgelig at jeg var veldig interessert. I løpet av kort tid kom en rekke bilder. Det viste seg å være en liten gullgruve. Rundt to meter litteratur. Deriblant 40 centimeter produktkataloger fra Orrefors og Kosta.

Gleder meg til filmen om Benny Motzfeldt blir digitalisert og vist til offentligheten.

Men best av alt var en 16 mm film med tittelen «Glasskunst». I følge etiketten på filmkassetten er det om Benny Motzfeldt sitt studioglass. Fordi Per Tannum etablerte PLUS og Motzfeldt var kunstnerisk leder ved PLUS glasshytte er det mest sannsynligvis fra hennes tid på PLUS.

Et knippe av bokgaven fra Runa Boman og Norway Designs. (Foto: Runa Boman)

Jeg har ikke kjennskap til filmen, og det er ikke umulig at det er eneste bevarte kopi. Så spørsmålet er i hvilken stand filmen er i. Er den med lyd, og er fargene ok. Planen er nå å få den digitalisert og etterpå vist for offentligheten. Tror både Per Tannum og Benny Motzfeldt hadde satt pris på det.

Et utvalg av produktkatalogene fra Kosta. (Foto: Runa Boman)

Fordi det var en del materiale jeg har fra før har jeg delt opp det jeg har dobbelt fra før. En god venn skal få et par esker med bøker, og en annen en eske med produktkataloger. Resterende skal ved et tidspunkt deles ut her på nettsiden. Synes det er viktig at materiale blir spredd på flere hender.

Har du lyst å donere en sum til nettsiden, arkiveringsarbeid og det idealistiske dokumentasjonsarbeidet må du gjerne bidra. Da kan du vippse til 527697 eller bruke kontonummer 6105 06 71819

På forhånd takk. Ønsker alle sammen en fin dag. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819