20-ÅRSJUBILEUMDET SKAL FEIRES

Faksimile fra Aftenposten oktober 2001 da jeg var på fyllingen i Trondheim og samlet «søppel».

Det er nå 20 år siden jeg begynte som frilans skribent. Omtrent samtidig startet jeg å skrive for Samler & Antikkbørsen. Det har vært en morsom og intens reise.

I 1999 hadde jeg utstillingen Fra loppemarked til kunstindustrimuseum på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I den anledning kom Samler & Antikkbørsen for å lage en reportasje. Etter intervjuet ble jeg invitert på lunsj av redaktør Atle Kildebo. Han lurte hva jeg syntes om bladet. Helt ufiltrert sa jeg at det var alt for mye bondeantikviteter og annet gammelt. I stedet for å bli sur utfordret han meg og spurte om jeg hadde lyst til å skrive en artikkel. Uten å tenke meg om aksepterte jeg utfordringen. Dette på tross av at jeg aldri har skrevet en artikkel. I tillegg kunne jeg bare skrive på svensk.

Christopher Dresser var en design-ener. (Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen)

Etter en viss betenkningstid falt valget på engelskmannen Christopher Dresser. Sant skal sies, artikkelen ble ikke særlig bra. Men Atle hadde allikevel troen på svensken. Med årene er det blitt mange hundre artikler. I tillegg har jeg vært involvert i Prishåndboka. I alt ble det ni utgaver, samt prishåndboken Retro Prisguiden.

Artikkelen om Lykketroll var artig å skrive om. (Foto: Mats Linder)

Læringskurven har vært bratt. Atle har ved mange anledninger utfordret meg til å lage reportasjer jeg ikke hadde lyst til. I ettertid har det vist seg at flere er blitt «klassikere». Mine egne og redaktørens erfaringer, vurderinger og ønsker har ofte vært ulike, men vi har alltid funnet frem til felles løsninger.

Jobbet rundt to år med å ferdigstille artikkelen om Eric Olsen. (Foto: Mats Linder)

Mest stolt er jeg over fagartiklene. Her er et utvalg gode eksempler: Den Norske Husflidsforening (3 artikler, 2015), Erling «Eric» Olsen (7/2016), Studio Else & Paul (5/2012), Tidstypisk (3 artikler, 2019–2020) og Eva Børresen (7/2014).

Boken Norske designmøbler 1940–1975 brukes av folk i inn- og utland.

Viktigst av alle våre samarbeider er boken Norske designmøbler 1940–1975. Den kom i 2011 og har siden da hatt stor betydning for interessen omkring norske møbler fra perioden. Det tok meg 16 måneder å lage boken. Ved lanseringen var media veldig på og det ble rundt 50 helsider omtaler og anmeldelser i tidsskrifter og aviser over hele landet.

I 2016 besøkte jeg Antikvarbokhandlermessen i Oslo og laget en artikkel for Samler & Antikkbørsen. (Foto: Mats Linder)

I denne anledning ønsker jeg å anmode dere som er interessert i design, antikviteter og samleobjekter om å abonnere på Samler & Antikkbørsen. I dag bruker mange digitale medier, men ingenting kan sammenlignes med å ha ordentlig papir mellom fingrene. Her finner du lenken til abonnement.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819