ILLUMS BOLIGHUSPRODUKTKATALOG FRA 1959

At dansk design er ettertraktet er ingen nyhet. Det var det også i 1959 da denne katalogen ble publisert. I 80 år har Illums Bolighus vært et vindu for det beste av design. Bli med på en fantastisk tidsreise.

Illums Bolighus er Skandinavias mest kjente designvarehus. Firmaet ble opprinnelig etablert som BO i 1925. Bak etableringen sto forretningsmannen Kaj Dessau, som i 1952 også opprettet Lunningprisen. Etter at bedriften kom på hendene til familiene Illum Berg og Trock-Jansen i 1941 byttet man navn til Illums Bolighus.

Over mer enn 20 sider blir vi kjent med flere av tidens skandinaviske designklassikere. Her finner vi varer fra Georg Jensen, Hans Hansen, Gustavsberg, Saxbo og mange andre. En liten pussig detalj er på side 7. Der er Stig Lindbergs serviser Terma og Spisa Ribb. Men i bildeteksten blir Terma omtalt som Arkitekt. Det gir ikke mening i det hele tatt. Spørs om det er en feil, eller om serviset ble solgt under dette navnet i Danmark. I den medfølgende engelske prislisten omtales det også som Architect.

På side 23 er en én meter høy vase av Guido Gambone avbildet. Prisen den gang var på hele 1.150 danske kroner. Spørsmålet gjenstår om den har gitt god rente de siste 60 årene. Noe som vekker mitt begjær er «skorstensvasen» fra Saxbo på side 14. Nydelige er gulvlampene på side 22. En artig ting er skjermene som kan snus begge veier. Som en ekstra detalj, formen repeteres elegant i lampefoten.  

Ellers må vi konkludere med at Norge ikke har varer i denne produktkatalogen. Ut fra vi kan se så er kun Danmark, Sverige, Finland og Italia representert. Med andre ord, noen av 1950- og 1960-årenes designsupermakter.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819