ROY BLOHMGRACE OG GILDE

Billedkunstneren Roy Blohm er mest kjent for stillferdige malerier av eldre mennesker og ensomme dyr. Steget derfra til å tegne bestikk kan derfor synes underlig. Men vi må huske på at under 1950-/1960-tallet var industridesign en nærmest udefinert profesjon. Det vanligste var fortsatt at billedkunstnere og brukskunstnere utførte designoppdrag.

Roy Blohm. Modell: Grace. Produsert av Brødrene Øyo.
Roy Blohm. Modell: Grace. Produsert av Brødrene Øyo.

En gang på slutten av 1950-tallet kom Roy Blohms bestikk Grace for Brødrene Øyo. Det er nærliggende å tro at bestikket fikk navnet etter den amerikanske skuespillerinnen Grace Kelly som i 1956 giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco. Hun var ettertraktet og meget vakker – akkurat som Blohms bestikk. Grace kom i rustfritt stål og syrefast kromnikkelstål. Skaftet var å få i svart eller hvit plast, og i teak og palisander.

Roy Blohm. Modell: Gilde. Produsert av Brødrene Øyo.

Omkring 1967 tegnet Roy Blohm bestikket Gilde. Det er i syrefast 18/8 satinstål, med unntak for spisekniven som kom i kromstål for en mest mulig skarp egg. Etter Brødrene Øyo og Blohm mottatt Merket for god design 1967 for Gilde utformet firmaet en ny annonse. Der omtaltes Gilde som ”et moderne bestikk for moderne mennesker”. Juryen skrev for øvrig at det var et ”bestikk med tiltalende, god form, motefritt og med god finish. Det er godt helhetspreg og samhørighet mellom bestikkets forskjellige deler.”

Roy Blohm. Modell: Gilde. Produsert av Brødrene Øyo.

En annen kjent bestikkdesigner var Tias Eckhoff som formga en rekke modeller for blant annet Norstaal.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819