ASTRA LAMPERPRODUKTKATALOG FRA CA. 1950

Kjennskapen om lampene fra Astra er minimal. Firmaet ble etablert av Harald N. Gjersøe (1910–2001) i Oslo 1940. Men allerede som i 1934 startet han firmaet Stjernelys. 

Astra-lampene fra rundt 1950 ser ut å ha fulgt en mal i utforming og valg av materialer. De fleste var i børstet messing og med tekstilskjerm. I følge katalogen var alle lamper av egen produksjon. Allikevel er det noen skjermer i katalogen som ble laget på lisens for danske Le Klint.

Dessverre er det ingen opplysninger om hvem som designet lampene for Astra. Heldigvis er det opplysninger andre steder som tilsier at møbeldesigneren og arkitekten Runar Børresen tegnet for firmaet. Han var gift med keramikeren Eva Børresen og hadde tidligere jobbet for Bruksbo Tegnekontor.

I 1973 gikk Astra konkurs. Vi kan bare spekulere i hvorfor. Men antagelig har det en sammenheng med at norsk belysningsindustri ikke maktet å konkurrere med billige importerte lamper.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819