PORSGRUNDS PORSELÆNSFABRIKSPIRE AV KONRAD GALAAEN

En av Porsgrunds Porselænsfabriks langlivede klassikere er Konrad Galaaens servise Spire. Det kom i 1952 og er nå blitt relansert.

Spire gikk ut av produksjon en gang i 1980-årene. Etter ca. 35 års Tornerose-søvn skjønte Porsgrunds Porselænsfabrik at det var på tide å tørke støvet av Konrad Galaaens klassiker. Nora O. Krogh har re-designet og tilpasset serviset til dagens krav og Christian Svindal har tegnet en ny kombinert vase/karaffel inspirert av Spire.

Tilbake til dette innlegget. Her blir vi presentert for hele Spire-serviset, fordelt på middagsservise, kaffeservise og teservise. Litt artig er det at lokkskålen for grønnsaker kun var for eksport. Blir nysgjerrig på hvorfor. Var det ikke marked for slike servisedeler i Norge den gang?

Så en liten kuriositet som kanskje ingen har kjennskap til. I 1958 forandret PP størrelsen på kaffekoppen 422/4, fra 17 centiliter til 15 centiliter. Begrunnelsen var at forhandlerne savnet en slik kopp som ville dekke forespørselen fra kunder som ikke var tilhengere av større, kombinerte kaffe- og tekopper. Samtidig er det viktig å legge til at kaffekoppen også kom i 23 centiliter (422/3).

Nå venter jeg i spenning på å sammenligne dagens Spire med den originale. En av ulempene med originalen var hanken på tekoppen. Opplevde koppen som nok så ubalansert. Er problemet løst?


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819