GÖTE-MÖBLERREKLAME FRA 1978

Hva ble solgt av stoler i Sverige i 1978? Svaret er – omtrent det samme som i Norge. Laminert bøk med palisanderbeis, svart, brunt, grønt og rødt lær med knappestopping. Snurrfot var også å foretrekke.

Det svenske fylket Småland var som Sunnmøre overrepresentert med møbelfabrikker. Byen Nässjö var inget unntak, men heller en av de fremste møbelbyene. Mest kjent var Nässjö Stolfabrik, eller Nesto som de byttet navn til ved et tidspunkt. Litt mindre var konkurrenten Göte-Möbler.

Göte-Möbler hadde 25-årsjubileum i 1978. Det samme året produserte firmaet 35 000 stoler. En stor del av omsetningen gikk til det utenlandske markedet. Vi må anta at eksporten til Norge var relativt stor da man ser enkelte modeller støtt og stadig her til lands.

En morsom detalj er at ikke bare er møblene tidstypiske, men også navnene. Viking kjenner vi også fra en Brunstad-modell i palisanderbeiset, laminert bøk. Vatne Møbler hadde Sigurd Resells  modeller Facil og Kardinal, mens Göte-Möbler solgte Gracil og Baron.

Men det er ikke nok med det. Hva var det med ordet man på 70-tallet? Igjen så sammenligner vi Vatnes Woodman og Restman med Göte-Möblers Hoffman og Hillman. Nå er det opp til deg å fortsette med sammenlignende forskning. Til lykke med oppdraget.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697